CIK raspisao izbore za 12. oktobar, pravo glasa ima 3,2 milona birača

0
6

140515066.1_xlBiH – Opći izbori u Bosni i Hercegovini bit će održani druge nedjelje, odnosno 12. oktobra, saopćila je Centralna izborna komisija (CIK) BiH, prenosi Anadolu Agency. CIK je danas donio odluku o raspisivanju i održavanju općih izbora u BiH i uputstvo o rokovima koji će se primjenjivati u izbornom periodu.

Ovo je prvi put da se termin održavanja izbora u BiH pomjera za sedam dana, s obzirom na to da je Izbornim zakonom BiH predviđeno da to bude u prvu nedjelju oktobra. Razlog pomjeranja izbora za sedam dana je vjerski praznik – Kurban bajram čije obilježavanje pada u tom terminu.

Građani će na oktobarskim izborima birati članove Predsjedništva BiH, zastupnike u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH i Predstavnički dom Parlamenta FBiH, poslanike u Narodnoj skupštini RS-a, predsjednika i potpredsjednike RS-a te zastupnike u deset kantonalnih skupština u Federaciji BiH.

“Za provedbu izbora planirano je 8.874.000 KM, što je nešto više u odnosu na 2010. godinu kada je bilo izdvojeno 8.492.000 KM. Najznačajnija stavka je naknada za rad članovima biračkih odbora u iznosi 4.851.000 KM”, rekao je predsjednik Centralne izborne komisije BiH Stjepan Mikić.

Na sjednici CIK-a, prije donošenja odluke o izborima, donijeta je odluka o zaključivanju i potvrđivanju presjeka stanja u Centralnom biračkom spisku (CBS) sa 14. majem ove godine u 24 sata. Prema evidenciji CBS-a, ukupan broj birača u BiH je 3.231.031 od čega 2.011.717 u FBiH i 1.219.314 u RS-u.

Ovaj broj birača uključuje i stanovnike Brčko distrikta koji su se do sada odredili za entitetsku opciju glasanja na izborima. Riječ je o 15.570 birača koji će glasati u FBiH i 12.997 koji će glasati u RS-u. Predsjednik CIK-a naglasio je kako je još ostalo 56.000 birača u Brčkom koji najkasnije do 28. augusta kada se vrši zaključivanje Centralnog biračkog spiska treba da se opredijele za entitetsku opciju glasanja.

Od sutra, 16. maja, do 30. maja do 16 sati počinje prvi rok za opće izbore koji se odnosi na podnošenje prijava za ovjeru političkih stranaka i nezavisnih kandidata.

Podnošenje kandidatskih listi počinje od 2. i trajaće do 14. jula, a zvanična izborna kampanja starta 12. septembra, mjesec prije izbora.

Prvi preliminarni rezultati općih izbora bit će objavljeni u ponoć 12. oktobra, a potvrđivanje rezultata općih izbora održat će se najkasnije do 11. novembra 2014. godine.

Ovogodišnji izbori će biti sedmi opći izbori u BiH od Dejtonskog mirovnog sporazuma, i četvrti od kada se zvaničnici biraju na mandat od četiri godine.

Povećana kvota za žene

Opći izbori 2014. donose i dvije novosti: prvi put na ovim izborima obavezno učešće žena na kandidatskim listama povećano je na 40 posto sa dosadašnjih 33 posto, a isti omjer zastupljenosti bit će nužno osigurati i u izbornoj administraciji – lokalnim općinskim izbornim komisijama i biračkim odborima.

(Anadolija)

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime