CIK BIH U 22 općine ili nije usvojen budžet ili nema dovoljno novca za izbore

0
49

Bosanska Gradiška, Bosanska Krupa, Gračanica, Vitez, Jablanica, Jajce, Gradačac, Bijeljina, Maglaj, Goražde, Han Pijesak, Čajniče, Bugojno – Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine je utvrdila da u 22 općine ili nije usvojen ovogodišnji budžet ili ako jeste, nije odobreno dovoljno novca za provođenje predstojećoh lokalnih izbora.

Općine koje još nemaju usvojene budžete su: Trnovo (Republika Srpska), Srbac, Novo Goražde i Jezero.

One u kojima je budžet odobren, ali ne i dovoljno novca za izbore su: Gradiška, Krupa na Uni, Bosanski Petrovac, Gračanica, Vitez, Ljubinje, Livno, Jablanica, Kupres (RS), Jajce, Gradačac, Bijeljina, Maglaj, Goražde, Istočni Stari Grad, Han Pijesak, Čajniče i Bugojno.

To je za Fenu izjavila glasnogovornica CIK-a Maksida Pirić, napominjući da je CIK od 1. do 8. augusta organizirao niz sastanaka s predstavnicima spornih općina.

– Evidentno je da i nakon toga pojedine općine neće mogi osigurati novac za provedbu izbora pa treba organizirati sastanke na višem nivou vlasti. U skladu s Izbornim zakonom BiH, viši organi imaju obavezu osigurati novac (za provedbu izbora) ako to ne mogu općine.

Kad je riječ o lokalnim izborima, dio novca se osigurava iz općinskih budžeta, u ovom slučaju oko 4 miliona KM. Od toga se plaćaju naknade za rad općinskih izbornih komisija, a većina se troši za naknade članovima biračkih odbora. Projekcija troškova pojedinih općina pravljena je na bazi ranijih izbora. Ustvari, novac koji treba da osiguraju općine određuje se prema broju birača i biračkih mjesta u njima – izjavila je Pirić.

Preostali dio novca za provedbu izbora osigurava se od institucija BiH, oko 4 miliona KM, te se troši za aktivnosti CIK-a, dio za štampanje glasačkih listića, dio za funkcioniranje glavnog centra za brojanje i druge prateće aktivnosti, dodala je Pirić.

(visoko.co.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime