CIK BiH prebrojava glasove iz Srebrenice

0
7

1000_147497939614739504851472836718cik-20052016-ks-6Sarajevo, Srebrenica, Stolac – Kolegij Centralne izborne komisije BiH razmotrit će i mogućnost ponavljanja izbora u Stocu.

U Glavnom centru za brojanje glasova Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine danas u 15 sati prebrojavat će se glasovi sa pet biračkih mjesta iz Srebrenice, više od sedmicu nakon lokalnih izbora u BiH.

Pored toga, kontrolno brojanje po službenoj dužnosti trebalo bi biti izvršeno i sa nekoliko biračkih mjesta u sarajevskoj Općini Centar, Banjoj Luci i Pelagićevu.

Potvrdio je to za Fenu predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Ahmet Šantić, dodajući da će CIK donijeti zaključak da se sa navedenih mjesta ponovno broje glasovi nakon što to bude predočeno CIK-u.

Tako će, ističe, taj proces prebrojavanja ići paralelno sa brojanjem glasova iz Srebrenice.

“Bez obzira na zaključak u vezi sa Srebrenicom, trebali bi se brojati glasovi sa još nekih desetak mjesta. Rezultati sa tih prebrojanih mjesta i plus rezultati putem pošte, mobilnih timova, u odsutnosti i nepotvrđeni omogućavaju da se steknu uvjeti da CIK BiH donese odluku o utvrđivanju rezultata Lokalnih izbora u BIH, bez opštine Stolac”, kazao je Šantić.

Konačni rezultati do 2. novembra

Na tu odluku o utvrđivanju rezultata političke stranke, općinske izborne komisije, kao i grupa od 50 birača na određenom biračkom mjestu može tražiti zahtjev za ponovno brojanje glasačkih listića.

Nakon rješavanja žalbi, Šantić očekuje do 2. novembra konačnu objavu i potvrđivanje izbornih rezultata.

Brojanje će se obaviti u Sarajevu nakon što je Općinska izborna komisija u Srebrenici većinom glasova zaključila da tamo nema uslove za prebrojavanje.

Centralna izborna komisija je ranije odobrila Općinskoj izbornoj komisiji u Srebrenici da ponovno prebroji glasove s pet biračkih mjesta, jer se na njima ukupan broj važećih glasova razlikovao od glasova koje su dobile sve stranke.

Općnska komisija taj posao nije uradila, jer su pojedini članovi smatrali da su pod pritiskom zbog pojačanog prisustva policije u zgradi Općine i ispred sale gdje se nalazi birački materijal.

Članice komisije iz reda srpskog naroda negirale su da je bilo riječi o pritisku.

Probosanske stranke iz Srebrenice zatražile su od Centralne izborne komisije ponovno brojanje glasova za tu općinu.

Smatraju kako se trebaju provjeriti nelogičnosti u velikoj razlici glasova koje je dobio srpski kandidat Mladen Grujičić, u odnosu na glasove koje su dobile same stranke.

Riječ je, kako navodi trenutni načelnik i nezavisni kandidat Ćamil Duraković, o gotovo hiljadu glasova razlike.

Odluka o Stocu

Kolegij CIK-a razmatrat će i mogućnost ponavljanja izbora u Stocu, potvrdio je Šantić.

“Mislim da su se stekli svi uslovi, te ćemo vidjeti koji su to modaliteti za odluku o ponavljanju izbora u Stocu i da poništimo izbore. Tu nema nikakve dileme, čekali smo kompletnu dokumentaciju iz Stoca, koja nam treba stići u toku ponedjeljka”, rekao je Šantić.

Kada se donese odluka o poništenju, bitno je, kaže, da se sagleda u odnosu na vremenski period, jer kada postane pravosnažna u roku od 14 dana donosi se odluka o izborima za Općinu Stolac.

Nakon fizičkog obračuna na izborni dan u ovoj općini povučene su sve glasačke kutije.

Izvor: AgencijeBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime