CIK BiH: Pravo glasa na općim izborima u BiH iz inozemstva ima 42.008 birača

0
42

izbori_bih123BiH – Centralna izborna komisija BiH je donijela odluku o izvodu iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan BiH prema kojoj se na izvodu nalazi ukupno 42.008 birača, javila je agencija Anadolija.  

Uvjete za upis birača u izvod iz Centralnog biračkog spiska ne ispunjava ukupno 5.096 osoba.

Uporedo sa navedenom odlukom Centralna izborna komisija BiH je odredila i pet biračkih mjesta za glasanje u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH. Biračka mjesta će biti otvorena u Ambasadama BiH u Beču i Berlinu kao i u Generalnim konzulatima BiH u Minhenu, Štutgartu i Frankfurtu.

Prema ranijoj odluci CIK-a BIH, bilo je planirano da državljani Bosne i Hercegovine koji žive u inozemstvu za opće oktobarske izbore imaju mogućnost glasati u 24 države, odnosno u 30 diplomatsko-konzularnih predstavništava u svijetu.

Utvrđeno je to bilo odlukom o diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u inozemstvu u kojima se planira organiziranje glasanja za opće izbore u BiH u oktobru 2014. koju je donijela Centralna izborna komisija (CIK) BiH na dan raspisivanja općih izbora 15. maja.

Ali, zbog nedovoljnog broja prijavljenih donesena je odluka o organiziranju biračkih mjesta samo u pet diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH.

Centralna izborna komisija BiH je na današnoj sjednici, nakon razmatranja izvještaja o izvršenim provjerama, ovjerila 80 kandidatskih listi za dodjelu kompenzacijskih mandata sa ukupno 952 kandidata. Do isteka roka 74 ovjerena politička subjekta su dostavili navedene liste i sve su ispunile uvjete za ovjeru.

Centralna izborna komisija BiH želi informirati javnost da je danas počeo i proces štampanja i pakovanja glasačkih listića, prvo testnih za obuku članova biračkih odbora a onda slijedi štampanje i pakovanje glasačkih listića koji će se dostavljati biračima koji glasaju putem pošte, nakon toga i svih ostalih glasačkih listića za Opće izbore 2014. godine. Posao štampanja i pakovanja glasačkih listića radi kompanija iz Banja Luke.

(bhrt.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime