CIK BiH: Ponovo brojanje glasačkih listića sa 19 biračkih mesta

0
35

zetra_brojanjeglasova (1)Zvorniku, Travnik, Ugljevik, Vlasenica, Foča, Nevesinje – Centralna izborna komisija  BiH donijela je  Odluku kojom se nalaže ponovno brojanje glasačkih listića sa 19 biračkih mjesta, koje će biti obavljeno 23. oktobra  u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu, u prisustvu izbornih posmatrača.

Nalog je uslijedio nakon što je glavni kontrolor za obradu, unos i potvrdu rezultata glasanja za Opće izbore 2014. godine podnio CIK BiH izvještaj po kojem nije moguće verifikovati rezltate izbora na ovim biračkim mjestima sa zbirnog obrasca koji su sačinili birački odbori, jer isti imaju velika odstupanja na testu tačnosti.

Naređena su brojanja glasačkih listića na tri biračka mjesta u Banja Luci, dva u Goraždu, te po jednom biračkom mjestu u Tuzli, Gradiški, Novom Gradu Sarajevo, Zvorniku, Travniku, u Ugljeviku, Vlasenici, Srpcu, Foči, Nevesinju, Prijedoru, Jablanici, Čapljini i Čeliću.

Naređeno je i otvaranje zaštitnih vreća na dva biračka mjesta u osnovnoj izbornoj jedinici Čelinac  jer su navodno u vreće upakovani obrasci sa rezultatima sa tih biračkih mjesta.

Ukoliko obrazaca ne bude u vrećama ponovo će se brojati glasački listići sa navedenih biračkih mjesta za sve izborne nivoe.

Kandidati političkih stranaka, koalicija i nezavisni kandidati koji se pojavljuju na glasačkom listiću za koji se vrši brojanje, kao i drugi akreditirani posmatrači za izborne jedinice obuhvaćene odlukom o brojanju glasačkih listića mogu biti prisutni u toku brojanja, kao i akreditirani promatrači za Glavni centar za brojanje.

Kako je saopćeno, CIK BiH trenutno je u postupku utvrđivanja izbornih rezultata, a to podrazumjeva objedinjavanje glasova sa redovnih biračkih mjesta, sa biračkih mjesta gdje su glasali birači u odsustvu, glasova birača koji su glasali putem mobilnog tima, glasova birača koji su glasali putem pošte, glasova birača koji su glasali u DKP-ima te glasova birača koji su glasali na nepotvrđenim glasačkim listićima.

(bhrt.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime