CIK BiH o postupku odabira kompanije za štampanje i pakovanje listića

0
6

news-2012-December-CIK_BIH_146285795BiH – Centralna izborna komisija (CIK) BiH donijela je zaključak da se dopunjena Informacija o postupku odabira kompanije za štampanje i pakovanje glasačkih listića dostavi Parlamentarnoj skupštini BiH, Vijeću ministara BiH i Tužilaštvu BiH.

– Jučer je Centralna izborna komisija BiH dobila obavijest od Ureda za razmatranje žalbi da zbog nedostatka kvoruma nisu u prilici odlučivati o žalbi uloženoj na odluku Centralne izborne komisije BiH kojom je prigovor kompanije „Zrinski“ na odluku o odabiru kompanije „Atlantik BB“ za štampanje i pakovanje glasačkih listića odbijen kao neosnovan, saopćeno je iz CIK-a BiH.

U skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH, Centralna izborna komisija BiH je odgovorna za pravovremeno štampanje, distribuciju i sigurnost glasačkih listića za neposredne izbore na svim nivoima u BiH.

Zbog navedenog, Centralna izborna komisija BiH će poduzeti sve potrebne korake da bi se sve izborne radnje provele u zakonom propisanim rokovima, i o tome će blagovremeno informirati javnost.

Centralna izborna komisija BiH je danas na sjednici, pored ostalog, razmatrala i informaciju o finansiranju i uvjetima rada općinskih izbornih komisija u Bihaću, Sanskom Mostu i Bosanskom Grahovu.

U saopćenju CIK-a se navodi da, i pored toga što u Izbornom zakonu BiH jasno stoji da se u budžetu općina osiguravaju sredstva za vršenje ovlaštenja općinskih izbornih komisija i sredstva za naknade za njihov rad, te zakonske norme se ne poštivaju u općinama Bihać, Sanski Most i Bosansko Grahovo.

Centralna izborna komisija BiH upozorava nadležne organe u tim općinama da su u skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH obavezni pomagati organima nadležnim za provedbu izbora.

– Situacija u navedenim općinama je vrlo ozbiljna, jer članovi općinskih izbornih komisija već mjesecima ne primaju naknade za svoj rad, tako da je pitanje dana kada će zbog te činjenice podnijeti ostavke, a samim tim bi bio ugrožen izborni proces, jer veliki dio posla na organiziranju i provedbi izbora rade upravo općinske izborne komisije – navodi CIKBiH.

Centralna izborna komisija BiH će se i pismeno obratiti načelnicima općina Bihać, Sanski Most i Bosansko Grahovo i upozoriti ih na njihove zakonom propisane obaveze.

Centralna izborna komisija BiH je donijela i odluku kojom se političkom subjektu Stranka napredna srpska izriče novčana kazna u iznosu od 5.000 KM, jer je vodila plaćenu izbornu kampanju čime je prekršila pravila ponašanja u periodu od dana raspisivanja izbora do dana službenog početka izborne kampanje, iz Izbornog zakona BiH, saopćeno je iz Ureda za informiranje CIK-a BiH.

(vijesti.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime