Cijeli entitet šuti na oduzimanje prava civilnim žrtvama rata

0
0

majka_hava-tatarevic55Podrinje – Koalicija „Prvi mart“ smatra da je odnos vlasti entiteta Republika Srpska u slučaju Have Tatarević te oduzimanju naknade još jedan korak unazad u odnosu ovog entiteta prema civilnim žrtvama rata. Samim tim, smatramo da političke stranke koje zagovaraju zaštitu žrtava genocida, moraju u svoje programske ciljeve u narednom mandatu staviti osiguranje ostvarivanja prava za žrtve na nivou države, ili Federacija mora preuzeti odgovornost i preuzeti nadležnosti RS-a u segmentu koji institucije ovog entiteta ne izvršavaju.

Diskriminacija u pristupu pravima za građane i građanke nesrpske nacionalnosti u RS-u danas je pravilo, a nedostatak sistemske zaštite i osiguranja pravnog zastupanja pretvara privremene odluke u trajne. Najodgovorniji za ovu politiku jesu SNSD i SDS, ali ne smijemo ostati slijepi na činjenicu da se iz Federacije čuju tek povremeni iskazi negodovanja i saopćenja, bez konkretne akcije. Na slučaju rješavanja problema Have Tatarević, radi i udruženje koje se nalazi na crnoj listi prijedorske skupštine opštine, u istom onom gradu na čijem se čelu nalazi ‘progresivni’ Marko Pavić.

Ono što se pitamo danas jeste kako je moguće da u entitetu RS tek dva ili tri novinara reagiraju na slučaj Have Tatarević, te kako to da među stotinama hiljada stanovnika ovog prostora tek nekolicina ima svijesti i snage da podigne glas protiv diskriminacije, gaženja po civilnim žrtvama i terora koji provode ekstremne politike? Pozivamo Bošnjake i Hrvate, povratnike i prognane, da izvade lične karte, te izađu na glasanje 12. oktobra. Samo ozbiljnim političkim prisustvom unutar institucija možemo osigurati da ljudska prava ugroženih postanu tema dnevnog reda.

(bosnjaci.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime