CIA: Milošević preklinjao Amerikance da zaustave ofanzivu na Banjaluku

0
1

ricard-holbruk-620x400Srbija – Bivši predsjednik SRJ i Srbije Slobodan Milošević preklinjao je Amerikance da zaustave ofanzivu na Banjaluku i oni su to učinili, ali ne zato što je Milošević reagovao već zato što bi taj grad u nekim pregovorima ponovo bio vraćen Srbima, naveo je posebni izaslanik SAD Richard Holbrooke.

Holbrooke je, u jednom od 300 objavljenih dokumenata CIA sa kojih je nedavno skinuta oznaka povjerljivosti posvjedočio o tome kako je zaustavljen napad na Banjaluku ili kako su se donosile najvažnije odluke na mirovnim pregovorima i, između ostalog, zapisao:

““Milošević nas je preklinjao da zaustavimo ofanzivu prije nego što snage stignu do Banjaluke. Mi smo to učinili, ne zato što je to Milošević tražio, nego zato što smo vjerovali da bi dopuštanje Hrvatima i Bošnjacima zauzimanje Banjaluke dovelo do 200.000 izbjeglica, a u bilo kojim pregovorima Banjaluka bi opet bila vraćena Srbima”, naveo je Holbrooke”, prenio je nedjeljnik “Slobodna Bosna”.

Holbrooke je, naime, prethodno zabilježio da je zvanični Vašington tražio da se ofanziva na Banjaluku zaustavi što ranije, ali se kako kaže “nismo složili jer smo željeli da Hrvati i Bošnjaci naprave što je moguće veći vojni napredak”.

“”Skoro svi u Vašingtonu su tražili od nas da se ofanziva zaustavi što ranije, te da dođe do prekida vatre, kao i da se odredi žuta i crvena linija prema hrvatskom napredovanju na istok.

Nismo se složili jer smo željeli da Hrvati i Bošnjaci naprave što je moguće veći vojni napredak. I, budući da nismo davali jasne instrukcije za obustavu, jedna opća ocjena u Vašingtonu je bila da nam Vašington prepušta konačnu odluku, a mi smo dopustili da se ofanziva nastavi””, naveo je Holbrooke u jednom od dokumenata CIA dodavši da je to, ipak, učinjeno kada je Milošević reagovo.

(Blic)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime