Četvrti ciklus projekta D-0 ARK Underground: Konjic postaje dio šire kulturne evropske perspektive

0
0

Konjić – Četvrti ciklus Projekta Bijenale savremene umjetnosti D-0 ARK Underground bit će otvoren naredne godine u aprilu uz partnerstvo Njemačke, Poljske i Italije, javlja Anadolu Agency (AA).

Direktor i osnovač projekta Bijenala Edo Hozić podsjetio je kako je riječ o jedinstvenom projektu u domenu savremene umjetnosti koji je, u proteklih šest godina, prepoznat kao promoter regionalih kulturnih vrijednosti zbog čega ga je Vijeće Evrope 2011. godine proglasilo Kulturnim događajem Evrope.

U 2013. i 2015. godini projekat je organizovan pod pokroviteljstvom UNESCO-a, a od 2014. postaje punopravni član Svjetske asocijacije bijenala (International Biennial Association).

Hozić je podsjetio da je postavka projekta smještena u Titovoj Atomskoj ratnoj komandi u Konjicu izgrađenoj 50-tih godina prošlog stoljeća.

“Osnovna ideja Projekta D-0 ARK Underground je da pomenutu vrijednost zaštiti od propadanja i putem umjetnosti u prostorije komande ‘udahne novi život’ stoga je u prva tri projekta u prostorijama komande u Konjicu trajno postavljeno 125 umjetničkih radova umjetnika iz 32 zemlje svijeta. Ovu kolekciju stručnjaci smatraju najznačajnijom kolekcijom savremene umjetnosti u jugoistočnoj Evropi čija vrijednost je procijenjena na 14 miliona konvertibilnih maraka (KM). Kroz cikluse koji se dešavaju želimo ispričati priču o ‘hladnom ratu’. Sve ono što nam se danas dešava i što nam se dešavalo, to je posljedica tog hladnog rata. Nadam se da ćemo i dalje uživati podršku i povjerenje”, naglasio je Hozić ističući kako u preobrazbi atomskog skloništa u vojno-umjetnički muzej učestuju brojni umjetnici svijeta.

Da projekat nastoji zaštiti kulturnu baštinu koje postaje mjesto susreta umjetnika, podsjetio je i šef Ureda UNESCO-a u BiH Siniša Šešum dodajući kako mjesto održavanja, odnosno bunker, ima simbolično značenje.

“Bunker je postao mjesto upoznavanja, simbol moći i kulture, nadilazi podjele izazvane sukobima. Kroz ovakve okvire stimulišemo kreativnost za jačanje uzajamnog razumijevanja i suživota. UNESCO je usmjerio svoje napore na jačanje regionalne saradnje u polju kulture. Zahvaljujem svim partnerima do sada koji su nam bili saveznici u uspješnim provedbama projekta, a to su bili Hrvatska, Turska, Albanija, Austrija i druge zemlje”, naglasio je Šešum poželivši rukovodstvu festivala uspješnu realizaciju kao i do sada.

Zadovoljstvo učešćem na festivalu izrazio je i ambasador Njemačke u BIH Christian Hellbach.

Korištenje Titovog bunkera u kulturne svrhe, kako je istakao, je i paradoksalno jer upravo bunker predstavlja metaforu paranoje koja je obilježila ‘hladni rat’.

“Na neki način predstavlja jedan period političkog jada epohe koja je iza nas. Lično vjerujem da nema boljeg mjesta na kojem se može pokazati ono što treba predstavljati bolji svijet, itekako ima smisla pozvati i Njemačku i Poljsku da učestvuju u ovom bijenalu jer ove godine slavimo godišnjicu prijateljskog ugovora između Njemačke i Poljske gdje su ove dvije zemlje, nakon 40 godina neprijateljstva, danas prijateljske zemlje u Evropi. Vjerujem da će se moj kolega iz Poljske složiti da razlog jeste da se pokaže zemljama Zapadnog Blakana da se međusobni konflikti ne prevazilaze samo socijalnim i ekonomskim reformama već iskrenim naporima”, rekao je Hellbach.

S njim se složio i ambasador Poljske u BiH Andrzej Krawczyk ističući kako je jedna od osnovnih poruka festivala izgradnja mostova i spajanje različitosti kultura.

“Konjic postaje dio neke šire kulturne evropske perspektive i to je pozitivna priča”, naglasio je Krawczyk.

(e-vijesti.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime