Četiri od sedam uhapšenih u akciji Sailor pušteni na slobodu: Petonjić, Milutinović i Đekić na saslušanju

0
24

petonjic-milutinovic-i-djekic-na-saslusanju_1404254246BiH – Trojica od ukupno sedam osumnjičenih za utaju milion i po maraka poreza, uhapšenih u akciji Sailor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), predati su u nadležnost Tužilaštva BiH, dok su četiri osobe puštene na slobodu. Ovo je za Oslobođenje potvrdila Kristina Jozić, portparol SIPA.

Kako saznajemo, na saslušanju u Tužilaštvu se nalaze uposlenik Uprave za indirektno oporezivanje Ivan Petonjić, te Miloš Milutinović i Željko Đekić, dok su se na slobodi našli Dragan Talić, generalni direktor Sector Securitya, Domagoj Marić i izvjesni B. M. i J. Š, čije je hapšenje izvedeno naknadno. Adisa Karačić, stručni saradnik za odnose sa javnošću Tužilaštva BiH, jučer nam je kazala da će postupajući tužitelj u ovom predmetu odluku o mjeri pritvora ili mjerama zabrane donijeti danas.

Uhapšeni u akciji Sailor su privedeni zbog sumnje da su počinili krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima porezna utaja ili prevara, carinska prevara, protivzakonito posredovanje i zloupotreba položaja ili ovlaštenja. Na teret im se stavlja da su kao pripadnici organizirane grupe “iskoristili stanje prirodne nesreće u BiH, vršili određene malverzacije prilikom sačinjavanja listi o oštećenju robe u pojedinim firmama i to tako što su falsificirali i sačinjavali lažnu dokumentaciju, kako bi prikazali veću štetu nego što jeste radi izbjegavanja plaćanja PDV obaveza, a sve s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi”.

Tokom istrage, došlo se do saznanja da su vlasnici firme BauWelt, u okviru koje posluju prodajni objekti OBI-ja, izmjestili veliku količinu robe namijenjene prodaji, nakon čega su napravili lažnu dokumentaciju da je roba uništena u skladištima uslijed katastrofalnih poplava u maju, rečeno nam je u Tužilaštvu. Potom su robu vrijednu više od četiri miliona KM tajno izmjestili na druge lokacije kako bi se prodala i unovčila. Uz pomoć radnika Uprave za indirektno oporezivanje BiH sačinili su dokumentaciju o tome da je roba oštećena i uništena u poplavama, a sve s ciljem da izbjegnu plaćanje PDV-a i dažbina na navedenu robu od oko 1,5 miliona KM, za koje su oštećeni budžet i građani naše zemlje, kažu u SIPA. Kompanija OBI jučer je, kako je pisalo Oslobođenje, demantirala da ima veze sa ovim slučajem, ističući da je OBI Market u BiH franšizni centar koji radi isključivo na području Sarajeva, a da je BauWelt odvojeno pravno lice koje nema licencu OBI-ja. Istraga u ovom slučaju, najavili su u Tužilaštvu, svakako će biti nastavljena.

(oslobodjenje.ba)

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime