Četiri godine od smrti Nijaza Durakovića

0
4

Sarajevo – Danas se navršavaju četiri godine od smrti profesora Nijaza Durakovića.

Za profesora kažu da je bio znan, metodičan, retoričan, jasan, glasan, polemičan do svadljivosti, neugodan i ponekad neželjen kritičar. Kako političar i državnik bio karizmatičan, obrazovan, uvjerljiv, borben, oslonjen na ideju, patriotski određen, jasnog stava i samouvjeren protivnik.

Nijaz Duraković 1971. godine završava je studij sociologije na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, 1975. dobija titulu magistra, a doktorirao je 1979. godine.

Rad na istom fakultetu počeo je kao asistent 1976. godine, a 1986. godine postaje redovni porfesor na predmetima “Uporedni politički sistemi” i “Međunarodni odnosi”

Godine 1967. pristupio je Savezu komunista, a od 1988. do 1991. godine bio je član predsjedništva Cenralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije. Na ratnom kongresu 1992. godine osniva novu stranku za koju je napisao program, pod nazivom Socijaldemokratska partija (SDP), čiji je bio i predsjednik.

Od 1992. do 1996. bio je član ratnog Predjedništva Republike BiH. 1997. godine predsjeničku funkciju SDP-a preuzima Zlatko Lagumdžija, a Nijaz Duraković potaje član Glavnog odbora i Predsjedništva stranke. 2002. godine napušta stranku. 2006. priključuje se Socijaldemokratskoj Uniji i iste godine je nosilac liste na Parlamentarnim izborima za Patrijostski blok BOSS-SDU za Predstavnički dom Parlamenta BiH. Objavio je 16 knjiga i više od 200 naučnih i istraživačkih radova.

Umro je u Sarajevu 29. januara 2012. godine.

U Sarajevu djeluje Fondacija Nijaz Duraković.

(fokus.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime