Čerkez: Predložit ćemo da se odgodi početak školske godine

0
0

Čerkez: Jesen će biti izazov

 

Jedan od prijedloga Federalnog kriznog štaba će biti da se školska godina odgodi za 15 dana i počne 15. septembra jer epidemiološka situacija nije stabilna.

To je danas potvrdio Goran Čerkez, član Kriznog štaba, te najavio da će konačna odluka biti donesena na sutrašnjem zajedničkom sastanku s kantonalnim ministarstvima u Konjicu.

Napomenuo je da su nakon današnjeg sastanka Kriznog štaba FBiH produžene postojeće mjere.

– Smatramo ih adekvatnim, dale su rezultat. Raduje nas da je inspekcijski nadzor intenziviran što dorpinosi boljem stanju – rekao je Čerkez.

Šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa govorio je o preporukama za škole u vrijeme pandemije.

– Otvaranje škola se mora učiniti na siguran način. Odluka iziskuje širu diskusiju svih zainteresiranih strana. Prioritet je zdravlje djece. Rizik su sekundarni prijenosi. U Izraelu je deset dana nakon otvaranja škola zabilježena epidemija u školskom okruženju.Otvaranje škola nosi najveći rizik od nastajanja žarišta – rekao je Musa.

Ukazao je da važnost odgovornog ponašanja, preporučuju otvaranje škola za đake do 4. razreda.

– Ostavljamo mogućnost da se otvore učionice za đake prvih razreda srednjih škola – naveo je Musa te napomenuo da je potrebno osigurati nemješanje grupa, užinu nositi od kuće, držati distancu u školskim hodnicima, broj đaka u odjeljenjima ograničiti na 10-15, ukinuti veliki odmor, skratiti časove na 30 minuta…

Sanjin Musa

Sanjin MusaFOTO: SCREENSHOT

Musa je kazao da je do sada urađeno 107.000 testova na Covid 19 u FBiH.

– U zadnjih sedam dana incidenca je niža, došlo je do pada sedmodnevne incidence. Značajniji pad imamo u Kantonu Sarajevo i Bosansko-podrinjskom kantonu. Početkom avgusta incidenca je bila 205, a sada oko 150 zaraženih. Što se tiče ostatka FBiH, imamo porast zaraženih u Posavskom, Livanjskom i Zapadnohercegovačkom kantonu – rekao je Musa.

Čerkez je naveo da su uspjeli staviti pod kontrolu klastere.

– Pokušat ćemo da stabilizujemo situaciju. Imamo importe virusa iz Hrvatske, sa mora, i ljudi zaraženih u diskoteci u Makarskoj. Pandemija nema granica i to je zaočekivati. Cilj je da idemo u stabilizaciju i da jesen dočekamo malo mirniji, ona će biti izazov – naveo je Čerkez.

 

Izvor: avaz.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime