Cerić o Vučiću: ‘Ne smije zaboraviti na ubijenu djecu Sarajeva!’

0
15

MustafaCeric1211Sarajevo, Srbija – Dobro je što je premijer Srbije posjetio Sarajevo. To može pridonijeti poboljšanju odnosa između Bosne i Srbije. Budući da Sarajevo pamti i neke njegove kontraverzne izjave oko Bosne i Bošnjaka, dobro je i to što se Vučić jasno izjasnio oko suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine, izjavio je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Mustafa Cerić, bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH.

On je za agenciju Patria komentirao posjetu srbijanskog premijera Sarajevu, a cijeloviti intervju sa Cerićem, u kojem odgovara i na pitanje o mogućoj kandidaturi za člana Predsjedništva BiH NAP objavljuje sutra.

– Nadamo se da to nije jednokratna politička upotreba, već istinsko i trajno političko opredjeljenje Beograda da poštuje državnost BiH. Ne bismo govorili o tome da li Bošnjaci mogu ili trebaju vjerovati Vučiću. To je stvar svakog pojedinog Bošnjaka da osluhne svoje srce i da osjeti u svojoj dušu te Vučićeve riječi – dodaje Cerić.

Međutim, prema njegovim riječima Vučić je morao sa više pijeteta doći u Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu. 

– Ali, hoćemo reći, ne samo Vučiću, nego svima koji dolaze u Sarajevo da imaju na umu da dolaze u grad koji je bio pod opsadom više dana nego Staljingrad, te da imaju osjećaj za ranjena srca roditelja čija su djeca ubijana samo zato što su bila djeca i što nisu imala gdje skloniti se od granata. Zbog toga, slažemo se da je bilo važnije pokloniti se djeci Sarajeva nego bilo šta drugo pa makar se radilo o posjeti Begovoj džamiji ili bolnici, što poštujemo i pozdravljamo – dodaje Cerić.

Što se tiče Vučićeve naravi, njegova konkretna djela će, kako ističe, pokazati da li je došlo do promjene.

– Naime, Vučić ima priliku da javno i nedsvosmisleno podrži Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka članstvu u NATO-u i EU, što je i usaglašeni politički stav od ranije u BiH. Očekujemo da Vučić to praktično potvrdi, tj. da se Srbija neće miješati u unutrašnja pitanja BiH oko njenog ulaska u NATO, te da prestane podržavati opstrukcije na putu BiH prema NATO-u. Treba otkočiti proces upisa 63 vojne lokacije i tako omogućiti ulazak BiH u NATO,  što većina građana BiH podržava – ističe Cerić za agenciju Patria.

Na pitanje da prokomentira reakcije, mahom Bošnjaka, na Vučićevu posjetu, a koje bi se mogle sažeti u poslovicu „Čuvaj se Dajanaca i kad darove nose“, Cerić kaže:

– Drago mi je da Bošnjaci nisu više naivni i da ih lijepe riječi, bez konkretnih djela, ne mogu više opčarati da ne budu oprezni i samosvjesni.“     

(NAP)

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime