Cerić: ‘Bošnjaci ne moraju birati između Turske i Evrope’

0
0

Mustafa_CericAA(1)Sarajevo  ̶   Nakon što je na portalu Klix. objavljen tekst Enesa Ratkušića pod nazivom “Igra oko hodžinog jorgana: Ko želi instalirati novog bosanskog Vučića?”, na našu adresu stiglo je ragovanje iz ureda dr. Mustafe Cerića.

– Ako je uopće moguće sažeti poruku teksta u kojem je i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine “zakonodavna vlast”, ona glasi: Dr. Mustafa Cerić je “instaliran” kao kandidat koji će “pospremiti” Bakira Izetbegovića u prošlost i tako ispuniti cilj Evropske unije da, kao što je to navodno uradio Aleksandar Vučić u Srbiji lažnim obećanjem arapskih investicija, zaustavi ekonomski i politički utjecaj Turske. To, su kako tvrdi autor, smislili “režiseri” koji rade iza scene.

Suvišno je govoriti o tome koliko je ova konstrukcija daleko od realnosti, ali kada je već autor našao za shodno baviti se dr. Cerićem, a Klix.ba to objaviti, onda je fer i da se javnosti prezentiraju tačni i istiniti stavovi nezavisnog kandidata za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Republika Turska je prijateljska zemlja Bosni i Hercegovini i Bošnjacima kao narodu. Vlasti na čelu sa premijerom Redžepom Tajipom Erdoanom, posebno posljednjih godina, pokazuju iznimno veliku volju za produbljivanjem tih veza i čine konkretne korake na pomoći i saradnji sa našom zemljom u ekonomskom i političkom smislu. Bošnjaci i Bosna i Hercegovina su zahvalni na tome.

Ta volja i želja Turske da bude uz državu Bosnu i Hercegovinu nije, kao što su to nebrojeno puta jasno kazali turski zvaničnici, vezana samo za jedan narod, niti za jednu stranku ili političara u Bosni i Hercegovini, pa makar to bio i Bakir Izetbegović.

Turska priznaje legitimne institucije države i sa njima sarađuje.

To je demokratska država koja nikada nije pokazala želju ni namjeru utjecati na unutrašnja politčka dešavanja u Bosni i Hercegovini niti bilo kome, a posebno Bošnjacima, nametati ili birtia njihove predstavnike. Svi oni koji smatraju drukčije, potpuno pogrešno razumiju poziciju i odnose Bosne i Hercegovine i Turske, ali i Bošnjaka i Turaka.

Ekonomska saradnja naše zemlje i Turske nije, kako što to neki površno i laički tvrde, nikakvo širenje utjecaja, već obostrana želja za ekonomskim prosperitetom obje države. Stoga se nadamo da će ona u narednom periodu biti i veća i sveobuhvatnija.

Kao što je Turska prijatelj Bosne i Hercegovine, tako je i Evropska unija. Niti se Turska nalazi nasuprot Evropske unije, niti Bosna i Hercegovina mora birati između njihovih utjecaja ili bliskosti. Turska je kandidat za člana EU, partner država članica i članica NATO saveza. Govoriti o tome da se instaliranjem političara u Bosni i Hercegovoini Evropska unija bori protiv širenja utjecaja Turske je apsurdno i neozbiljno.

Bosna i Hercegovina, a Bošnjaci posebno, ne moraju birati između Turske i Evrope. Teza da se preko Bosne i Hercegovine prelamaju tobože suprotstavljeni utjecaji velikih sila, pri čemu Bošnjaci moraju birati stranu, je opasna i predstavlja pokušaj podmetanja „kukavičjeg jajeta“ Bošnjacima.

Potpuno je neprihvatljivo tvrditi da bi EU ili Turska ikada doveli Bošnjake i Bosnu i Hercegovinu u situaciju da budu nekakva moneta za potkusurivanje.

Bošnjaci su politički dovoljno zreli da znaju kako Bosna i Hercegovina ima evropsku budućnost koja će podsticati, a ne umanjivati, mogućnost za saradnju i širenje veza sa bratskom Turskom. A, na koncu, obje zemlje će postati i punopravne članice Evropske unije, navedeno je u reagovanju.

(Klix.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime