Ceremonija uručenja donacija GPBiH i UIO BiH od strane Vlade SAD-a

0
15

news-2013-Novembar-Uruenje_kljueva_novih_Toyota_vozila_za_UIO__625766824Sarajevo – Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo danas je upriličena Ceremonija uručenja donacija Graničnoj policiji i Upravi za indirektno oporezivanje BiH od strane EXBS Programa za kontrolu izvoza i sigurnost granica Biroa za međunarodnu sigurnost i sprečavanje širenja naoružanja Vlade SAD-a ukupne vrijednosti 553.510 američkih dolara.

EXBS Program je ovim agencijama na državnom nivou u prethodnom periodu donirao specijalističku opremu, vozila i kompjutere ukupne vrijednosti od 553.510  američkih dolara. Donaciju je uručio vršilac dužnosti zamjenika šefa misije Ambasade SAD-a u BiH, Thomas Mesa, a ceremoniji su prisustvovali: regionalni EXBS savjetnik za Bosnu i Hercegovinu Christopher Milam, kao i direktori Granične policije BiH, Vinko Dumančić, Uprave za indirektno oporezivanje, Miro Džakula i Međunarodnog aerodroma Sarajevo, Ivan Veličan.

Donacija vrijedna 553.510 dolara sadrži, između ostalog, pet vozila koja će koristiti mobilni timovi UIO-e za spriječavanje krijumčarenja, najnoviji rentgen aparat koji će biti korišten na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, sisteme za pretraživanje vozila i ostalu vrijednu opremu koja će omogućiti otkrivanje, presretanje i zapljenu OMU-a (oružja za masovno uništenje) te time poboljšati sigurnost granica u Bosni i Hercegovini.

Graničnoj policiji BiH je donirana  sofisticirana oprema najnovije generacije za detekciju krijumčarene robe i specijalistička oprema za nadzor graničnog pojasa u vrijednosti od oko 81.000 američkih dolara. Među doniranom opremom nalaze se: dvogledi za noćno osmatranje, dalekometni dvogledi, termalne i bežične kamere, pejdžeri i dr. Graničnoj policiji BiH je pored specijalističke opreme donirano i 55 kompjutera u vrijednosti od oko 57. 000 američkih dolara.

(Vijesti)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime