Centrotrans obustavlja prevoz na linijama Vogošća – Dobrinja i Sutjeska – Orahov Brijeg – Vogošća

0
11

Centrotrans

Vogošća – Kompanija Centrotrans Eurolines je, nakon brojnih zahtjeva Općine Vogošća i Općine Novi Grad Sarajevo i peticija građana koji gravitiraju ovim linijama, kao i očiglednog opstruiranja od strane Ministarstva saobraćaja KS u provođenju Zakonom propisanog postupka usklađivanja i registracije redova vožnje, od 1. juna 2016. godine otpočela sa radom na linijama Vogošća – Dobrinja i Sutjeska – Orahov Brijeg – Vogošća.

“Međutim, nakon sedam dana, a po izričitom nalogu Ministra saobraćaja Kantona Sarajevo, Kantonalna Uprava za inspekcijske poslove svojim rješenjima broj UP1-14-11/03-27.1-7823-1/16 i UP1-14-11/03-27.1-7823-2/16 od 31.05.2016. godine zabranila je održavanje linija Vogošća – Dobrinja i Sutjeska – Orahov Brijeg –Vogošća. Inspekcija je navela da je navedena Rješenja donijela zbog posebnog zahtjeva Ministra za saobraćaj Kantona Sarajevo, koji je svojim dopisom broj 04-27-sl./16 KM zahtijevao poduzimanje mjera protiv samo Centrotrans Eurolines, a ne i protiv KJKP GRAS koji u kontinuitetu, godinama obavlja nelegalan prevoz u Kantonu Sarajevo.

Želimo da vas informišemo da je po nalogu Konkurencijskog vijeća BiH još 2010. godine Ministarstva saobraćaja KS otpočelo postupak usklađivanja redova vožnje u KS ali ga do dana nije dovršilo samo iz razloga što KJKP GRAS ne ispunjava Zakonom propisane uslove za obavljanje javnog prevoza. Shodno našim prethodnim dopisima upućenim Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove i nepoduzimanju nikakvih mjera protiv KJKP GRAS Sarajevo koje obavlja javni prevoz suprotno odredbama Zakona o cestovnom prevozu Federacije BiH (posebno članom 3. tačka 14, član 23 i 33.) jasno je da se radi o nezakonitom ponašanju Ministarstva saobraćaja i Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Cijeneći navedene okolnosti, Uprava Društva je donije odluku da privremeno obustavi prevoz na navedenim linijama od 7.6.2016. godine”, navedeno je u saopćenju kompanije Centrotrans.

(novovrijeme.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime