Centar za podršku inovacijama uskoro se počinje graditi u Bosanskoj Krupi

0
6

timthumbBosanska Krupa – U Bosanskoj Krupi, tačnije u Poslovnoj zoni „Pilana“ uskoro počinje gradnja Centra za podršku inovacijama koji će pružati niz programa podrške malom i srednjem poduzetništvu. U sklopu je to projekta „Razvoj inovacija i privlačenje investicija u Unsko-sanskom kantonu – BINOVA“, predstavljenog danas na press konferenciji u Bosanskoj Krupi. Projekt će u periodu od 1. januara ove godine do 31. januara 2016. provoditi Razvojna agencija USK sa Općinom Bosanska Krupa, Vladom USK, Centrom za promociju lokalnog razvoja PLOD iz Bihaća i Tehničkim fakultetom u Bihaću. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.224.779,86 KM, od čega  je većinu osigurala EU kroz IPA 2011. Sastanak svih partnera iskorišten je i za potpisivanje memoranduma o saradnji.

Projektom se želi stimulisati ekonomski razvoj i zapošljavanje u USK, kroz bolju infrastrukturu i pružanje kvalitetnijih usluga poboljšati poslovno okruženje i operativni okvir za malo i srednje poduzetništvo. Osim toga, kreirat će se mjere i instrumenti podrške poduzetništvu koji će, kako kažu na konferenciji,  biti dostupni svim privrednim subjektima u USK.

Direktor Razvojne agencije USK Haris Komić ističe kako su u Bosanskoj Krupi pronašli pogodno tlo, da je to općina u kojoj se u posljednje vrijeme bilježe pozitivni trendovi, stvara dobra poslovna klima, ali da će koristi od projekta imati sve druge općine u kantonu koje su zapravo i pridruženi članovi.

„Ovo je vrlo kompleksan i osjetljiv program koji traži ozbiljnost i dosljednost svih partnera. Posebno osjetljiv i važan dio je onaj koji se odnosi na USK, na mjere koje će biti proizvedene kroz ovaj projekt a to su buduće potpore za male i srednje poduzetnike, programi upravljanja poslovnim zonama i mjere za privlačenje investicija u Unsko-sanski kanton jer su to ključni koraci kako bismo ostvarili projektom postavljene ciljeve“, dodaje direktor Komić.

Najveći dio projektnih aktivnosti, dakle, odnosi se na uspostavu Centra za podršku inovacijama u Poslovnoj zoni „Pilana“ u Bosanskoj Krupi koji će pružati niz programa podrške malom i srednjem poduzetništvu. Programi podrške bit će bazirani na znanju, savremenim tehnologijama, saradnji sa ključnim akterima u lokalnoj zajednici i stvarnim potrebama na tržištu.

Na konferenciji za novinare načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović izražava zadovoljstvo što se Centar za podršku inovacija uspostavlja baš u Bosanskoj Krupi, i tu činjenicu objašnjava time što su u Bosanskoj Krupi u posljednje tri godine stvoreni dobri preduslovi za razvoj malog i srednjeg poduzetništva.

„RA USK polako ali sigurno opravdava svoju ulogu i funkciju. Naše aktivnosti oko Poslovne zone „Pilana“ su prepoznati i nismo slučajno baš mi odabrani da budemo centar jednog savremenog razvojnog biznis centra za područje USK a i šire.  Kao partneri u projektu sve svoje obaveze ćemo završiti na vrijeme. Ovaj biznis centar će koristiti prije svega svima u Poslovnoj zoni „Pilana“ i svim preduzećima u Unsko-sanskom kantonu“, naglašava načelnik Halitović

O značaju projekta, kako za Bosansku Krupu, tako i USK govorio je i dekan Tehničkog fakulteta u Bihaću Atif Hodžić. Akcent je  stavio na usklađivanje profila obrazovanja i potražnje kadrova.

„Tehnički fakultet je nosilac edukacijskog dijela, dokvalifikacija, prekvalifikacija, stručnog osposobljavanja malih i srednjih poduzeća ne samo u Bosanskoj Krupi već i na području USK. Pružat ćemo usluge iz oblasti informacionih tehnologija, metalske i drvne industrije, građevinske industrije, zatim usluge menadžmenta i poslovne ekonomije. Tako ćemo kroz razne kurseve i seminare u narednom periodu značajno pomoći u njihovom razvoju“, dodaje dekan Hodžić.

Prisutnima se obratila i direktorica PLOD Centra iz Bihaća Zrinka Delić. Govorila između ostalog o dobroj saradnji s partnerima u projektu.

„BINOVA je jedan od najboljih projekata koji implementira PLOD Centar. Ovo je već treći projekt koji realizujemo s Općinom Bosanska Krupa, drugi kojeg finansira Evropska unija. Nadam se da će dati odlične rezultate i doprinijeti poboljšanju poslovnog okruženja u Bosanskoj Krupi i USK“, zaključuje direktorica Delić.

Uspostava Centra za podršku inovacijama za rezultat bi, kako se moglo čuti, trebala imati povećanje zaposlenosti u sektoru malog i srednjeg poduzetništva za 10%, povećan broj solventnih malih i srednjih poduzeća za 10%, te povećan BDP za 7% do 2018. godine.

(cazin.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime