Centar za edukaciju i istraživanje “NAHLA” prve profesionalne dadilje u BiH

0
0

872898e8c0ec6cdbe9c32298746538fa_XL (1)Sarajevo – Nedavno čujem priču o ženi koja je u novinama dala oglas da čuva djecu. Ubrzo nakon toga uslijedio je poziv jedne majke koja želi upoznati tu dadilju. Međutim, prvo što ju je majka upitala jeste je li prošla edukaciju za dadilje u Centru za istraživanje i edukaciju “Nahla” i posjeduje li taj certifikat. Žena je bila iznenađena pitanjem i uvjetom koji je postavljen. O čemu se radi?

Udruženje Centar za edukaciju i istraživanje “Nahla”, uz podršku organizacije GIZ – Podrška obrazovanju odraslih u Bosni i Hercegovini i DVV-International, pokrenuo je ove godine veoma zanimljiv projekt edukacije. Radi se o programu “Škola za dadilje” koja je rezultat nastojanja Centra Nahla da putem edukativnih programa profesionalnog usavršavanja osigura ženama stjecanje adekvatnih kvalifikacija potrebnih na tržištu rada.
Potražnja za kvalificiranim dadiljama

O motivima koji su CEI “Nahla” opredijelili za osmišljavanje i realiziranje ovog projekta razgovarali smo s Belmom Panjeta, koordinatoricom programa opće edukacije.
“Nahlino trinaestogodišnje specijalizirano iskustvo u edukaciji žena usmjereno je ka postizanju profesionalnog i osobnog usavršavanja žene s ciljem njenog ekonomskog jačanja. Našim programima nastojimo promovirati cjeloživotno učenje te ga utemeljiti na principima andragogije i uskladiti s potrebama tržišta rada.

S druge strane, podaci službe za zapošljavanje govore nam da od ukupnog broja registriranih nezaposlenih osoba većinu čine žene. Nažalost, velik broj nezaposlenih žena nema adekvatne kvalifikacije za poslove za kojima postoji potražnja, niti ima dovoljno sredstava i motivacije za dodatnu naobrazbu kojom bi unaprijedile svoja znanja i vještine.

Sarađujući s različitim institucijama i agencijama za posredovanje u zapošljavanju i susrećući se u Nahlinoj poslovnoj zajednici sa svakodnevnim zahtjevima i upitima roditelja, uočili smo da postoji potražnja za kvalificiranim dadiljama. Naravno, žene koje se bave ovom djelatnošću ili one koje bi se željele prekvalificirati, nemaju priliku steći odgovarajuće kompetencije u okviru formalnog obrazovnog sistema, ali ni putem neformalne obuke. Ovom našom aktivnošću u lokalnoj zajednici želimo pomoći razvoju i afirmaciji cjeloživotnog učenja doprinosom rješavanju problema nezaposlenosti žena na mikroplanu”, kazala je za Novo vrijeme Belma Panjeta.
Dvomjesečna obuka

Program “Škola za dadilje” traje dva mjeseca i sastoji se iz teorijskog i praktičnog dijela, a obuhvata oblasti neophodne za profesionalno obavljanje ovim poslom: osnove pedagogije i psihologije, komunikacijske vještine, oblast ishrane djeteta i pripreme dječije hrane, dječije igre, prvu pomoć i prepoznavanje znakova bolesti..

(akos.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime