Čengić: Probuđena savjest odigra ključnu ulogu u otkrivanju grobnice

0
24

indexPrijedor – Većinu informacija o potencijalnim pojedinačnim i masovnim grobnicama Institut za nestale osobe BiH do sada je dobijao od preživjelih svjedoka zločina, odnosno onih koji su u većini slučajeva bili očevici onoga što se desilo, vidjeli su ubijanja, a u nekim slučajevima i ukopavanja žrtava – izjavila je glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić pojašnjavajući načine dolaska do informacija o lokacijama grobnica.

Takav je, kaže, naprimjer, slučaj s Tomašicom, gdje je informaciju o postojanju grobnice otkrio bivši pripadnik vojske RS-a i za to nije tražio nikakvu protuuslugu. Ovo je zaista poseban slučaj i mi se nadamo da će takvih slučajeva u budućnosti biti više – kazala je Čengić.

Prema njenim riječima,  najznačajnije i najtačnije informacije imaju organizatori zločina, njihovi izvršioci, saučesnici, ali i posmatrači. Oni znaju gdje su tijela ukopana, odnosno gdje su posmrtni ostaci žrtava njihovih teških zločina.

Važan izvor informacija su procesi koji se vode u sudovima, jer se tokom suđenja ratnim zločincima mogu dobiti informacije o lokaciji posmrtnih ostaka ubijenih žrtava. U tom smislu, dodaje Čengić, posebno je važan institut sudske nagodbe, odnosno sporazuma o priznanju krivice  kojim se od optuženih mogu dobiti informacije o masovnim grobnicama.

Veliki broj informacija o masovnim grobnicama dobijen je od Haškog tribunala.

– Tako je, naprimjer, samo na području mjesta Kamenice, u općini Zvornik, pronađeno 13 sekundarnih masovnih grobnica iz kojih je ekshumirano 4.000 posmrtnih ostataka – kazala je Čengić.

Najveći broj  masovnih grobnica za Srebrenicu pronađen je na temelju satelitskih snimaka.

– Institut za nestale osobe BiH i Tužilaštvo BiH su zatražili od vlade SAD-a da ustupi satelitske snimke da bi se locirale masovne i pojedinačne grobnice, ukoliko su zabilježene na ovim snimcima – navodi Čengić.

U posljednje vrijeme nije rijetka situacija da se posmrtni ostaci žrtava iz proteklog rata pronađu sasvim slučajno. Pronalaze ih ljudi koji izvode različite građevinske i poljoprivredne radove, obrađivanja zemlje, kopanje kanala za postavljanje vodo i  elektroinstalacija, kopanje temelja za gradnju kuće i brojne druge radove o čemu obavijeste Institut, nakon čega se izvrši ekshumacija žrtava za koje se uglavnom ispostavi da su žrtve iz proteklog rata.

– Da bismo ubrzali proces traženja nestalih osoba, u posljednjih nekoliko godina imamo i negeografski broj, odnosno broj putem kojeg se potpuno besplatno i anonimno mogu dostaviti informacije o grobnicama, odnosno lokalitetima na kojima se nalaze žrtve iz poteklog rata. Broj je 080 020 01 07 – podsjetila je Čengić.

Anonimne, u nekim slučajevima i pseudonimne prijave, značajne su zbog svog sadržaja. Sadržaj tih prijava u nekim slučajevima je istinit, djelimično neistinit, te neistinit i lažan.

– Događaju se i neistinite prijave kada prijavitelj misli da je ono što navodi istinito. Kod lažnih prijava sadržaj je svjesno neistinit. Sve prijave moraju se provjeriti neposredno na terenu, jer ukoliko se pokaže da su navodi tačni timovi Instituta dolaze do novih saznanja o potencijalnim grobnicama u kojima se nalaze posmrtni ostaci žrtava – kazala je Čengić.

Dakle informacije je moguće dobiti od osoba koje su učestvovale u zločinu, od posmatrača koji su vidjeli i znali za zločin, i od samih žrtava koje su preživjele zločine.

Čengić navodi da prikupljanju informacija doprinosi i saradnja s institucijama koje se bave istraživanjem i rješavanjem ratnih zločina. To su, prije svega, tužilaštva, ministarstva unutrašnjih poslova, SIPA, OSA, ali i druge agencije i organizacije.

– Nažalost, moramo biti svjesni bolne činjenice da sve nestale osobe neće biti pronađene, to je praktično nemoguće. Ipak, ono na čemu moramo raditi u narednom periodu jeste da taj procenat neriješenih slučajeva bude što manji, da provjerimo svaki mogući trag, svaki navod pa čak i aluziju o mogućem lokalitetu posmrtnih ostataka žrtava. To ne samo da je naš posao, to je misija i zadatak svakog zaposlenog u Institutu za nestale osobe BiH – kazala je Čengić.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime