Čeka se raspisivanje konkursa: Ko će biti novi direktor SIPA-e?

0
8

130405023.11_xlSarajevo – Državna agencija za istreage i zaštitu (SIPA) trebala bi za manje od dva mjeseca dobiti novog direktora, nakon što je Vijeće ministara donijelo odluku o smjeni dosadašnjeg čelnika Agencije Gorana Zubca.

Enes Obralija, prvi zamjenik predsjedavajućeg Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH, za Faktor.ba je kazao kako se može očekivati da to parlamentarno tijelo održi sjednicu ove sedmice radi usaglašavanja teksta konkursa za izbor direktora SIPA-e.

Nakon raspisivanja konkursa rok je 15 dana za prijava koje Nezavisni odbor razmatra, potom obavlja intervjue sa kandidatima, boduje ih i listu uspješnjih, najbolje rangiranih kandidata šalje ministru sigursnosti BiH.

– Nezavisni odbor ministru šalje listu na kojoj može biti do pet kandidata, ne više od toga. Ministar sigurnosti potom predlaže Vijeću ministara kandidata za kojeg smatra da bi najbolje obavljao te poslove – pojašnjava Obralija.

Ministar sigurnosti nije obavezan predložiti Vijeću ministara prvorangiranog kandidata, ali je praksa da to bude tako.

Konkurs koji će biti raspisan će biti mane-više isti kao i onaj 2011. godine kada je Goran Zubac izabran za direktora SIPA-e.

– Što se tiče uvjeta koje kandidat mora ispunjavati, oni su propisani članom 59. Zakona o policijskim službenicima BiH. Uglavnom, to znači da kandidat mora imati vgisoku stručnu spremu, imati čin glavnog inspektora ili viši čin, mora imati najmanje tri godine rada u tom činu, da je aktivan policijski službenik… – objašnjava Obralija.

Kada su u pitanju opći uvjeti, protiv kandidata ne smije biti pokrenut krivični postupak i ne smije biti osuđivan za krivično djelo, osim krivičnih djela iz oblasti sigurnosti saobraćaja, da nije ranije otpuštan iz državne službe u institucijama BiH i slično.

Kandidati također ne smiju biti članovi političkih stranaka i politički aktivni. No, javna je tajna da se imenovanja na tako visoke pozicije u državnim agencijma i sličnim državnim tijelima vrše na osnovu dogovora političkih stranaka.

Na osnovu zaključka Vijeća ministara od prošle sedmice procedura izbora direktora mora biti okončana najduže za 60 dana od donošenja odluke Vijeća ministara. Vijeće ministara je istovremeno prilikom smjene Gorana Zubca donijelo i zaključak kojim zadužuje Nezavisni odbor da pokrene proceduru izbora novog direktora, gdje se navodi i to da se ona mora okončati za 60 dana.

Nakon smjene Zubca, vršilac dužnosti direktora je Đuro Knežević, dosadašnji zamjenik direktora.

Zubac, dosadašnji direktor SIPA-e, odlukom Apelacionog vijeća Suda BiH pravosnažno je osuđen na uvjetnu kaznu od godinu dana zatvora, a nakon što je Sud BiH potvrdio prvostepenu presudu kojom je Zubac proglašen krivim zbog krivičnog djela nesavjesnog rada u službi.

(E. G./Faktor.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime