CCI: Rad Vlade i Parlamenta FBiH je politički cirkus

0
9

SetWidth678-vlada-fbihSarajevo – Loše, najgore i katastrofalno najčešće su pominjani opisi devetomjesečnog učinka Vlade i Parlamenta FBiH (PF) u jučer predstavljenom izvještaju Centra civilnih inicijativa za period od januara do septembra ove godine. CCI ne vidi nadu nužno u izborima, ali smatra da ustavna reforma može dovesti do boljeg funkcionisanja FBiH.

– Zbog nemogućnosti da promijeni Vladu, tiho i bez drame raspala se i takozvana nova parlamentarna većina. Godinu pred izbore imamo situaciju u kojoj niko ne želi odgovornost za evidentno katastrofalne rezultate rada federalne vlasti. Više se i ne zna ko je vlast, a ko opozicija, ali se zna da naša politička kasta pije, jede, voza se u luksuznim automobilima i prima nepristojne iznose iz budžeta baveći se samo sobom, a plaćaju građani.

Plaćaće i nadalje. Posljedice ovog političkog cirkusa, ismijavanja demokratije, pravne države i građana, te propuštanja prilika da se konačno uradi nešto korisno, osjećat će se još dugo, a pri tome ćemo se strmoglavljivati u bezdan siromaštva, nezaposlenosti, propadanja ekonomije i dužničkog ropstva, kazala je jučer Majda Stojanov, glasnogovornica CCI-ja.

Od 33 usvojili 9 zakona

Niz je jučer iznesenih propusta i grešaka Parlamenta i Vlade FBiH. Prema riječima Lejle Deronje – Suljić, PF od ukupno 22 sjednice 12 je održao kao vanredne.

– To je bilo naročito izraženo u prvih pola godine, kada je nova parlamentarna većina pokušavala da smijeni Vladu i dok je ispunjavala naloge MMF-a c ciljem dolaska do novih kredita, kazala je ona. Rad su popravili u zadnjem posmatranom kvartalu, kada je i usvojen najveći broj zakona i mjera. Ipak, realizovana su svega 23 zakona, a aktuelni saziv usvojio je ukupno 102 zakona, što bi trebao biti godišnji prosjek. PF ne prati intenzitet ionako lošeg rada Vlade, pa je od 33 utvrđena zakona na Vladi PF usvojio tek devet, a u proceduri ih je 30.

– U situacijama različite većine u Domu ili čak u klubovima naroda, Dom naroda ima mogućnost da blokira, obara ili odgađa usvajanje mjera koje nemaju nikakve veze sa zaštitom vitalnog nacionalnog interesa, osim što sama blokada PF postaje oružje za ostvarivanje određenih ciljeva koji se proglašavaju vitalnim nacionalnim interesom, navela je Deronja – Suljić.

Ni Predstavnički, a ni Dom naroda, još nisu usvojili planove rada za ovu godinu, a kasni se i sa aktivnostima iniciranih ustavnih promjena. Od tri tražene tematske iz 2011. u oktobru 2013. održana je jedna. Na plate i naknade 95 profesionalnih poslanika i 45 profesionalnih delegata utrošeno je šest miliona KM za devet mjeseci, a za plate i druga primanja 17 članova Vlade FBiH potrošeno je oko pola miliona KM.

Blizu 400.000 nezaposlenih

I Vlada FBiH je sa vanrednog, hitnog i telefonskog zasjedanja tek u trećem kvartalu prešla na redovno iako su pravci njenog djelovanja i tada, prema riječima Denisa Telića, ostali udaljeni od stvarnih potreba građana. – Očigledno aktuelna Vlada nema prave odgovore na tešku ekonomsku i socijalnu situaciju, a dokaz je i 390.458 nezaposlenih iz jula ove godine, što je rekord, kazao je Telić, dodavši da je od konstituisanja Vlade FBiH nezaposlenost povećana za 23.203 osobe, odnosno po 800 novih nezaposlenih mjesečno u FBiH.

Vlada nikad nije manje zasjedala, a produktivnost joj je od lani pala za 47 posto, za devet mjeseci utvrđeno je 38 zakona, od kojih su samo devet temeljni. Ministarstvo poduzetništva, obrta i razvoja (SDA), Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica (SDA), Ministarstvo okoliša i turizma (SDPBiH) i Ministarstvo trgovine (NSRB) nisu pripremili nijedan zakon.

(pressing.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime