CCI: Građani BiH imaju puno pravo da se ponovo osjećaju izigrani

0
30

cci-gradjani-bih-imaju-puno-pravo-da-se-ponovo-osjecaju-izigrani_1437742452 (1)BiH – Nevladina organizacija Centri civilnih inicijativa (CCI) predstavila je danas u Sarajevu rezultate praćenja rada Vlade i Parlamenta Federacije BiH za prvu polovinu 2015. godine.

Naveli su da rezultati pokazuju da “građani BiH imaju puno pravo da se ponovo osjećaju izigrani”.

Podsjetili su da Vlada FBiH koja je imenovana 31. marta nije izdržala niti 100 dana u istom sastavu.

Nepovjerenje i neusaglašenost ciljeva

Kažu da su međusobno nepovjerenje i neusaglašenost ciljeva i iz toga proistekli sukobi, unutar tročlane vladajuće koalicije uspostavljene nakon izbora, a koji su prouzročili dugo čekanje na formiranje Vlade, nastavljeni i nakon što je Vlada imenovana i počela sa radom.

– Razlike su se pokazale nepomirljive i dovele su do blokada u radu, a potom i do raspada vladajuće koalicije, ostavki ministara jedne od stranaka te koalicije i gubitka parlamentarne većine koja je stojala iza Vlade – kazao je Denis Telić iz CCI-a.

Naveo je i da je Vlada donijela mandatni program svog rada, a potom i godišnji program za 2015. godinu, nakon raspada vladajuće koalicije i gubljenja skupštinske većine.

– U strateške ciljeve “Mandatnog programa rada Vlade FBiH”, usvojenog 18. juna, ubrojani su smanjenje i nadzor javne potrošnje, reforma tržišta rada, poboljšanje poslovnog okruženja, podrška privrednim aktivnostima, borba protiv korupcije, te razvoj socijalne oblasti. Samim ciljevima se, naravno, nema šta prigovoriti, ali ovo nije prvi, a vjerovatno ni posljednji, put da se oni postavljaju, te će se kvalitet i ove, i bilo koje druge vlade, mjeriti ne lijepim obećanjima, nego uspješnošću u njihovoj realizaciji, a od toga smo, zasad, vidjeli vrlo malo – naglašeno je na pres-konferenciji na kojoj su predstavljeni rezultati praćenja rada Vlade i Parlamenta Federacije BiH za prvu polovinu 2015. godine.

Lejla Deronja Suljić iz CCI-a je navela da za tri mjeseca drugog kvartala 2015. godine, Parlament FBiH nije raspravljao niti o jednom zakonskom rješenju donesenom od aktuelne Vlade FBiH, a od svih 25 zakona, donesenih od oba saziva Vlade aktivna u šest mjeseci, Parlament je, za pola godine, u potpunosti realizovao, odnosno usvojio u formi prijedloga samo jedan, i to Zakon o izvršavanju budžeta FBiH za 0015. godinu.

Ostala 24 zakona Federalni parlament nije razmatrao ni u jednom obliku.

– Ovi podaci, uz one koje je CCI-a iznosio u prethodnom mandatnom periodu, najbolje govore o tome da je funkcionisanje Vlade bez podrške parlamentarne većine jeste, zbog komplikovanosti ovdašnjeg sistema, koji praktično onemogućava promjene, moguće, ali su rezultati u pravilu katastrofalni i takvo funkcionisanje vlasti na štetu građana i zemlje u cjelini – rekla je Deronja Suljić.

Kriza vlasti u FBiH

Podsjetila je da je posljednja sjednica Predstavničkog doma održana u maju, a posljednji pokušaj održavanja sjednice bio je 16. juna, kada se poslanici nisu uspjeli dogovoriti oko dnevnog reda.

Aktuelna kriza vlasti u FBiH, podcrtala je, dodatno je odgodila i raspodjelu pozicija u 19 stalnih radnih tijela u Domu naroda Parlamenta FBiH, “tako da proces konstituisanja vlasti u Federaciji zapravo još uvijek nije u potpunosti završen ni devet mjeseci nakon održavanja izbora”.

– Na kraju prvog kvartala, konstatovali smo da su dotadašnji rezultati novog saziva Parlamenta FBiH bili porazni i manje više se svodili na čekanje dogovora stranačkih lidera. Nažalost, raspad vladajuće koalicije, vratio nas je na početak – dodala je Deronja Suljić.

Na pres-konferenciji je rečeno da aktuelna politička kriza u Federaciji BiH, ponovo u fokus dovodi dvije stvari, a na to su, kažu iz CCI-a, upozoravali već godinama, a to je potreba za izmjenom izbornog zakonodavstva i Ustava te potrebu obuzdavanja partoktratije, odnosno, za početak, ograničenja uticaja stranaka na zapošljavanje.

(oslobodjenje.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime