Cazin: Uspješno okončan projekat cazinskih omladinaca pod nazivom ”Sličnosti kroz različitosti”

0
1

Cazin – Projekt “Sličnosti kroz različitosti” predstavlja projekt cazinskih omladinaca podržan od strane fondacije Schüler Helfen Leben kroz FOA (Fond za omladinski angažman). Projekt je baziran na usmjeranju pažnje prema osobama (pretežno djeci) s intelektualnim i razvojnim poteškoćama, s osnovnim ciljem mijenjanja slike javnosti i razbijanja predrasuda, stereotipa i strahova vezanih za iste.

Prezentirajući svoju ideju na Move On seminaru organiziranom od strane fondacije Schüler Helfen Leben, u oktobru 2015. godine, četvero mladih iz Cazina (Alma Duraković, Arijana Rekić, Ena Horozović i Jasmin Hadžić ) dobilo je priliku za podršku i financijsku pomoć od strane fondacije.

Naime, omladinska fondacija Schüler Helfen Leben (SHL) usmjerena je na stvaranju uvjeta za uspješnu budućnost mladih u Bosni i Hercegovini, kroz razvijanje kapaciteta mladih kako bi postali društveno angažirani i aktivno uključeni u donošenje odluka u svojim zajednicama. Kroz sadržaje programa fondacije žele pomoći mladima da zauzmu svoje pravo mjesto i odgovornost u društvu kao aktivni, kreativni i svjesni građani, te sudjeluju u izgradnji otvorenog društva gdje postoje jednaki standardi za sve.

Realizacija projekta “Sličnosti kroz različitosti” izvršena je u mjesecu januaru, 2016. godine kroz četiri faze, a najvažnije od njih bile su likovne radionice i završni događaj projekta. Kroz likovne radionice oslikavanja na platnu, održane u Domu culture Cazin, djeca s intelektualnim i razvojnim poteškoćama dobila su priliku da zajedno s volonterima iskažu svoju kreativnost i na platnu predstave umijeće dječje mašte. Uz slobodu kreativnog izražavanja i zabavu, iskoristili su i priliku za socijalizacijom s ljudima van njihovog formiranog kruga poznanika. Isključivo pozitivna iskustva s projekta ponijeli su i volonteri, kojima je pružena mogućnost informiranja, razbijanja vlastitih predrasuda i strahova te sticanje volonterskog iskustva. Važna za istaknuti je i zainteresiranost sugrađana kada su u pitanju aktivnosti i realizacija projekta, te njegov cilj i doprinos zajednici.
Projekt je okončan završnim događajem, uz prisustvo svih koji su svojim učešćem dali doprinos realizaciji projekta. Uz druženje i ugodnu atmosferu obavljena je podjela zahvalnica i poklon-paketa djeci učesnicima na projektu.

Još jednom se pokazalo da mladi uz odgovarajuću potporu malim idejama mogu potaknuti velike promjene u zajednici.

(A.Rekić /cazin-danas.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime