Cazin: Nova generacija Aktivnih Građana

0
1

akt134646464-530x336Cazin – U subotu i nedjelju, 04. i 05.10.2013. godine u Cazinu je 15 motivatora iz Cazina, Bužima, Bihaća i Velike Kladuše uspješno završilo svoju obuku u okviru programa „Aktivni građani“ te su spremni da se suoče sa pitanjima značajnim za razvoj svoje zajednice. Aktivni građani učestvuju u radu svojih zajednica, te će nastaviti da prenose svoja znanja u svojim zajednicama, te da rade na pripremanju projektima društvene akcije.

Riječ je o programu kojeg organizira British Council u partnerstvu sa UN Volonterima, Općinom Cazin i UM „Stari Grad Ostrožac“. Vizija programa Aktivni građani,  je svijet u kojem ljudi prepoznaju svoj potencijal i angažiraju se u cilju razvoja njihovih zajednica, preuzimaju odgovornost za stanje u zajednici i preuzimaju ulogu u donošenju pozitivnih društvenih promjena na lokalnom i međunarodnom nivou.  Okvir, sadržaj i pristup je jedinstven ovom programu koji je British Council razvio kao odgovor na potrebu poticanja društvene angažiranosti građana širom svijeta.  Program sadrži razvojne radionice, projekte društvene akcije i međunarodne razmjene.

„Prvi dio programa koji podrazumijeva četverodnevni trening budućih motivatora je završen. Slijede kaskadne radionice koje organiziraju sada već certificirani motivatori Britanskog savjeta u svojim lokalnim zajednicima. To je prilika za sve one koji nisu imali prilike učestvovati u prvom dijelu programa, da učestvuju u programu Aktivni građani i saznaju nešto više o njemu. Također nam dolaze i međunarodne studijske posjete, ali i najvažniji dio programa, a to su projektni prijedlozi koje su razvili naši motivatori.“ Istaknula je Ajla Mulalić – trenerica British Councila.

“Radionice su uspjele povezati ljude različitih dobi, profesija i svjetonazora. Kroz igrice i zadatke smo prevladali naše razlike jer smo svi bili fokusirani na isti cilj. Na radionicama nam je ukazano kako da spriječimo greške koje pravimo prilikom ophođenja sa ljudima koji nas okružuju. Obrađivane teme su mnoge potakla na razmišljanje o dosadašnjem načinu vođenja života i kako u budućnosti poboljšati svoj odnos prema sebi, te kako drugačijim razmišljanjem, nego što je to bio slučaj do sada, kreirati stvarnost koju želimo za sebe. Lekcija koju bih ja izdvojila jeste afirmativan način govora koji od sad pokušavam upotrebljavati u svakodnevnom govoru.” – navela je Edina Felić – motivatorica iz Bihaća.

(biscani.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime