Cazin: Je li došlo do suženja regionalnog puta kroz naselje Gnjilavac ?

0
7

Cazin – Nedavnom rekonstrukcijom regionalne ceste kroz naselje Gnjilavac došlo je do nezadovoljstva vozača teretnih motornih vozila, a tiče se širine kolovoza koji je prema mišljenju istih daleko uži nego prije početka radova.

Naime, nedavno je započela rekonstrukcija regionalne ceste kroz naselje Gnjilavac koja obuhvata presvlačenje kolovoza novim asfaltnim slojem te izgradnja pješačkih zona (trotoara), a radove financira JU “Direkcija regionalnih cesta USK-a”-Bihać.

Ipak, došlo je reagovanja pojedinih vozača koji smatraju da je saobraćaj ovim dijelom putnog pravca daleko otežan, jer prema njihovom mišljenju kolovozna traka je uveliko sužena. Naime, kako navode naši sugovornici, trenutna širina ceste nakon rekonstrukcije iznosi 6,10 m, što je nedovoljno za razmjenu dva teretna vozila čija širina s retrovizorima iznosi 3,40 m. Nezadovoljni vozači smatraju da će na ovom dijelu regionalne ceste dolaziti do konstantnih zastoja kada se mimoilaze dva teretna vozila, te je neizbježno da vozilo mora nastupiti i na trotoar kako bi se razmijenilo s drugim teretnim vozilom.

Po ovom pitanu kontaktirali smo nadležnu službu, JU “Direkcija regionalnih cesta USK-a”-Bihać, gdje nam je direktor Bajramović Sanel, dipl. iur, pojasnio navodno suženje kolovozne trake. Naime, kako ističe Bajramović, stvarna širina ceste nije ni po kojem slučaju sužena, jer se postojeće presvlačenje izvodi po postojećem kolovozu, te dalje navodi da širina kolovoza zadovoljava sve elemente regionalne ceste, uz napomenu da pojedine regionalne pa i magistralne ceste imaju i znatno uži kolovoz od 6 m’. U nastavku možete pročitati kompletan dopis iz JU “Direkcija regionalnih cesta USK-a”.

JU “Direkcija regionalnih cesta USK-a”-Bihać kao upravitelj regionalnih cesta na području Unsko-sanskog kantona je u okviru vanrednog održavanja ceste R-402 započela izgradnju pješačkih staza i presvlačenje dotrajalog asvaltnog kolovoza u naselju Gnjilavac. Radovi se izvode prema projektnoj dokumentaciji koja je rađena u skadu sa Smjernicama za projektovanje, građenje, održavanje i nadzor nad putevima koje su u primjeni od 01.01.2007.godine. Navedeni projekat je također revidovan od ovlaštene kuće.

Niti u jednom dijelu ne dolazi do suženja kolovoza regionalne ceste jer se presvlačenje radi po postojećem kolovozu uz dodatno proširenje od cca 10 cm. Pored presvlačenja postojećeg kolovoza ovim projektom predviđena je izgradnja pješačkih staza (trotoara) u širini od cca 160 cm, a koje su u dijelu pored džamije nešto šire zbog veće frkvencije pješaka. Pješačke staze, na mjestima gdje ne postoji prilaz objektu, rade se izdizanjem u visini ivičnjaka kako bi se na takav način donekle pružila zaštita pješacima. Širina kolovoza zadovoljava sve elemente regionalne ceste, uz napomenu da pojedine regionalne pa i magistralne ceste imaju i znatno uži kolovoz od 6 m’.

cesta_gnjilavac_(2)

(cazin.net/mojusk.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime