Čavušoglu: Turska želi stalno unapređivanje odnosa s EU

0
12

avuoglu-turska-eli-stalno-unapreivanje-odnosa_trt-bosanski-34089Turska – Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu kazao je da je Turska svjesna da će punopravno članstvo u Evropskoj uniji donijeti brojne prilike i da zato na odnose sa Unijom gleda uz moto stalnog unapređivanja korak po korak.

 

Visoka delegacija Evropske komisije sa visokom komesarkom za vanjske poslove i sigurnost Federicom Mogherini na čelu boravi u posjeti Ankari, gdje su se sastali sa ministrom za EU Volkanom Bozkirom. U delegaciji EU-a su komesar za proširenje Johannes Hahn i komesar za humanitarna pitanja Christos Stylianides.

 

Šef turske diplomatije Čavušoglu je na zajedničkoj konferenciji za novinare istakao da je jedna od tema razgovora bilo kiparsko pitanje i da je ponovio stav Turske da je Turska Republika Sjeverni Kipar pokazala volju za iznalaženje rješenja, a da je od velike važnosti da se i Južni Kipar vrati za pregovarački stol.

 

Naglasivši da Turska neupitno želi unapređenje odnosa sa Evropskom unijom, Čavušoglu je kazao da sa obje strane postoji saglasnost da se ovakve konstruktivne uzajamne posjete nastave i u narednom periodu.

 

Čavušoglu je ukazao da Turska važnom smatra i uspostavu slobodne trgovinske zone sa EU i ponovio da očekuje da i Turska bude uvrštena u sporazum EU-a i SAD-a o transatlanskim trgovačkim i investicijskim odnosima.

 

“Razgovarali smo i o situaciji u Siriji, Iraku, o krimskim Tatarima i o krizi u Ukrajini. Delegacija EU-a je izrazila zahvalnost Turskoj na svemu što čini za izbjeglice i obećala materijalnu podršku. Komesari Magherini i Stylianides će večeras obići regije u kojima su izbjeglički kampovi”, kazao je Čavušoglu.

 

 

– Pomoć EU u zbrinjavanju izbjeglica –

 

Turski ministar za EU poslove Bozkir je istakao da posjetu visoke delegacije EU-a vidi kao pozitivnu reakciju Brisela na napore koje Turska čini u procesu integracija. Ukazujući da je još mnogo posla, reformi i pregovora ostalo do konačnog članstva Turske u EU, Bozkir je kazao da su ovakvi sastanci važni i da će biti nastavljeni.

 

Komesar Evropske komisije zadužen za humanitarna pitanja Stylianides je naglasio da su turska vlada i narod preuzeli veliki teret brige za izbjeglice iz Sirije i Iraka i najavio dodatnu podršku Evropske unije.

“Djeca su najosjetljivije pitanje sirijske krize. Moramo učiniti sve kako ne bismo dozvolili nestanak jedne generacije. Uloga Turske je jako osjetljiva i važna. Naša posjeta je jedan od dokaza da ćemo zajedno raditi na tome”, poručio je Stylianides.

(trtbosanski)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime