Cavusoglu: Suverenitet BiH je krucijalan za Tursku, ali mora postojati funkcionalniji sistem

0
0

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlu Cavusoglu je na 25 godišnjicu od Dejtona kazao da je on donio toliko potreban mir ljudima ove zemlje okončavši rat i genocid koji su se desili u godinama žestokog sukoba.

Cavusoglu je naglasio da je Turska snažno posvećena teritorijalnoj cjelovitosti i temeljnoj strukturi BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta i Distrikta Brčko.

“Cjelovitost, jedinstvo i suverenitet BiH su od krucijalne važnosti za Tursku. Također su i ključni elementi za održavanje mira na Balkanu i šire. Stoga podržavamo nastojanje za unaprijeđenje regionalne saradnje radi napretka u regiji. Istovremeno podržavamo napredak BiH na putu euroatlantskih integracija”, kazao je.

Naglasio je i to da su dostignuća Dejtona izuzetna, ali da su se mnoge stvari promijenile tokom zadnjih četvrt vijeka.

“Zato se moramo prilagoditi novim realnostima. Mora postojati sistem koji bolje funkcioniše i koji će unaprijediti dobrobit svih građana BiH. Dok gledamo u budućnost, ne trebamo zaboraviti prošlost. Patnja nevinih ljudi tokom opsade Sarajeva i genocid u Srebrenici su nam još u svježem sjećanju. Pravda i mir idu zajedno. Odgovornost je sredstvo odvraćanja od budućih zločina, ali i učvršenje mira. Sjećanje na prošlost i počast onima koji su izgubili živote će nas podsjetiti da mir trebamo čuvati pod svaku cijenu”, istakao je Cavusoglu.

Naveo je da jezik mržnje, netolerancije, kulturne i etničke podjele ili utranacionalizam ne donose ništa osim patnje.

“Lekcije koje smo naučili kroz patnje iz prošlosti trebaju nam biti vodilja ka snažnijoj saradnji u regiji. Trebamo cijeniti svoje kulturološke različitosti, one su naše bogatstvo. Poštivanje drugoga je ključ za miroljubiv život. To se ne odnosi samo na Balkan, već i na šire područje Evrope i cijeli svijet. Patnje od prije 25 godina moraju služiti kao gorko podsjećanje da se posebno u Evropi moraju spriječiti rastuća ksenofobija, rasizam i islamofobija. To može postići samo snažno političko vodstvo koje djeluje mudro, a ne populistički”, kazao je.

Dodao je i to da će Turska kao članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira nastaviti u potpunosti podržavati očuvanje mira i stabilnosti u BiH.

“Budućnost može biti ljepša kada smo zajedno”, poručio je na kraju.

 

Izvor: saff.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime