Čavara, Dedić i Ramić posjetili Odžak i Orašje

0
4

Odžal, Orašje – Predsjednik FBiH Marinko Čavara, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Šemsudin Dedić i ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH Edin Ramić posjetili su općine Odžak i Orašje.

Domaćini u Odžaku i Orašju, predvođeni općinskim načelnicima i čelnicima općinskih vijeća, goste su upoznali sa aktuelnim problemima, započetim projektima i prioritetima za naredni period. U Odžaku su prioriteti rješavanje problema sa vodosnabdijevanjem i održavanjem regionalne ceste Odžak – Orašje.

Predsjednik Federacije je naglasak stavio na čvršće povezivanje i suradnju federalnih vlasti s općinom Odžak, stavljajući težište na prošlogodišnje poplave, ovogodišnju sušu i nastavak izgradnje autoceste na koridoru Vc. Istakao je da je općina Odžak pozitivan primjer međunacionalno uređene sredine, te da zaslužuje poseban odnos i skrb. Direktor Agencije za vodno područje u slivu rijeke Save Sejad Delić, koji je prisustvovao sastancima, je informirao nazočne o radovima na rekonstrukciji Savskog nasipa i planovima Agencije u zaštiti ovog područja kod pojave visokih vodostaja.

U Općini Orašje problem predstavljaju neisplaćeni poljoprivredni poticaji zbog kojih su bili organizirani i poljoprivredni prosvjedi i blokada granice, a gosti su upoznati i sa dinamikom popravke stambenih objekata oštećenih u prošlogodišnjim poplavama. Čavara je istakao važnost jačanja suradnje na  projekata koji će omogućiti saniranje oštećenih objekata i efektnu zaštitu od poplava.  Delić je najavio izgradnju Centra za obranu od poplava u Orašju za što već postoje osigurana novčana sredstava.

Nakon općina Odžak i Orašje, delegacija predvođena predsjednikom Federacije BiH posjetili su Vladu Posavskog kantona.

(oslobodjenje.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime