Burna rasprava o Dnevnom redu sjednice

0
4

predstavnicki-dom1Sarajevo – Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH započeo je sjednicu u Sarajevu burnom raspravom o dnevnom redu, s obzirom da je Vijeće ministara BiH uputilo zahtjev da se  razmatra po hitnom postupku Prijedlog zakona o “Elektroprenosu BiH”.

 

Predloženim dnevnim redom prvobitno je bilo planirano da, u prvom čitanju, ovaj dom razmatra Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2014. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH.

Poslanik SDS-a Aleksandra Pandurević u dijelu sjednice o utvrđivanju dnevnog reda zatražila je skidanje ove tačke, ističući da Klub poslanika ove stranke smatra da je riječ o “falsifikatu” predloženog zakona.

Beriz Belkić iz Stranke za BiH najavio je da će ova partija biti protiv uvrštavanja ovog zakona u dnevni red.

Šefik DŽaferović iz SDA istakao je da su poslanici pozvani na sjednicu da raspravljaju o budžetu institucija BiH za narednu godinu, ali im je danas rečeno da bi trebalo da razmatraju i Prijedlog zakona o “Elektroprenosu BiH”, i najavio je da će SDA biti protiv zahtjeva Vijeća ministara BiH.

Mirsad Đugum u ime Saveza za bolju budućnost /SBB/ BiH rekao je da ni ova stranka neće podržati prijedlog za hitni postupak razmatranja Prijedloga zakona o “Elektroprenosu”.

Slavko Jovičić iz SNSD-a replicirao je Šemsudinu Mehmedoviću iz SDA i odbacio njegove tvrdnje da će sredstva “Elektroprenosa” biti usmjerena isključivo u budžete entiteta.

Dušanka Majkić iz SNSD-a replicirala je Pandurevićevoj i istakla da je prava namjera zahtjeva Savjeta ministara BiH da se odblokiraju 330 miliona KM “zaleđenih” sredstva “Elektroprenosa”.

“Želimo da znamo kako će ta sredstva biti trošena”, odgovorila je Pandurevićeva.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Milorad Živković ocijenio je da se poslanici SDS-a ponašaju u skladu sa “agendom OHR-a”.

Anto Domazet iz SDP-a BiH istakao je da Prijedlog zakona o “Elektroprenosu” ima punu opravdanost u smislu reaktiviranja ove kompanije, i najavio je da će SDP podržati zahtjev Vijeća ministara BiH.

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime