“Burch olimpijada 2015” okuplja srednjoškolce iz čitave BiH

0
7

36290Sarajevo, Tuzl, Zenica, Bihać, Mostar – Visokoškolska ustanova Internacionalni Burch Univerzitet u Sarajevu organizuje sajam naučnih projekata za učenike srednjih škola sa prostora cijele Bosne i Hercegovine pod nazivom “Burch olimpijada 2015“

“Burch olimpijada 2015“ jedinstven je projekat u Bosni i Hercegovini koji ima za cilj okupiti srednjoškolce te podstaći ih da svojim doprinosom pronalaze inovativna rješenja za dobrobit društva. Takmičenje predstavlja doprinos Burch univerziteta u podsticanju mladih da slobodno iznesu svoje ideje, a najbolji ućesnici će biti adekvatno nagrađeni.

“Cilj ovogodišnjeg sajma jeste podstaći mlade ljude da razmišljaju o problemima u svojoj mikrosredini – te korištenjem dostupnih resursa ponude ideje i rješenja iz vlastite perspektive. Učenici srednjih škola širom zemlje, zajedno sa svojim nastavnicima mogu predstaviti originalne projekte u jednoj od 4 kategorije: inžinjerstvo, web dizajn, okoliš i “imam ideju“. Ove godine imamo i specijalnu kategoriju kratki video“, navodi se u saopćenju Burch Univerziteta.

Takmičenje će se održati 10 i 11. aprila 2015. u prostorijama Internacionalnog Burch univerziteta na Ilidži. Najbolje projekte u svih pet kategorija očekuju vrijedne nagrade. Tako za prvo mjesto i zlatnu medalju nagrada je 600 KM i stipendija na željenom studijskom programu Internacionalnog Burch univerziteta u iznosu od 7000 KM a nagrada za mentora projekta iznosi 400 KM.

Za srebrenu medalju učenik će biti nagrađen s 400 KM i stipendijom na željenom studijskom programu Internacionalnog Burch univerziteta u iznosu od 4.900 KM. Nagrada za mentora projekta je 300 KM.

Bronzana medalja bit će nagrađena s 200 KM i stipendijom na željenom studijskom programu Internacionalnog Burch univerziteta u iznosu od 3.500 KM. Nagrada za mentora projekta je 200 KM.

Detalje sa primjerima projekata, načinom evaluacije i ostalim pravilima takmičenja “Burch olimpijada 2015“ možete pronaći na stranici olympiad.ibu.edu.ba.
Poziv za dodjelu stipendija za dodiplomski studij na IBU Sarajevo

Internacionalni Burch univerzitet u Sarajevu dodjeljuje veliki broj stipendija u punom iznosu za dodiplomski studij na svim studijskim programima, kao i mnogobrojne popuste na školarinu u rasponu od 70% do 5%.

“Da biste stekli pravo na stipendiranje potrebno je izvršiti online prijavu putem obrasca na glavnoj web stranici univerziteta www.ibu.edu.ba, najkasnije do 26.marta 2015. i pristupiti ispit za prijemni ispit za stipendije koji će se održati 28.marta. 2015. godine

Ispitu mogu pristupiti svi učenici završnih razreda srednjih škola, a zadaci i pitanja će biti u skladu sa nastavnim planom i programom za srednje škole iz oblasti prirodnih i društvenih nauka, i to u formi ispita opšteg znanja.

Prijemni ispit za stipendije bit će održan 28. marta 2015 godine u nekoliko gradova Bosne i Hercegovine.

Sarajevo – Internacionalni Burch univerzitet, Francuske revolucije bb, Ilidža
Tuzla – Međunarodna osnovna škola, Slavinovićkog odreda bb
Zenica – Međunarodna osnovna škola, Bilmišće bb
Bihać – Unsko-sanski koledž, Safvet-bega Bašagića 42
Mostar – Gimnazija Mostar, Španjolski trg bb
Travnik – Mješovita srednja škola, Školska 3
Novi Pazar – Gimnazija Novi Pazar, Vuka Karadžića bb

Na osnovu rezultata ovog ispita konačna lista sa imenima učenika, koji su pristupili prijemnom ispit za stipendiju i osvojili pune stipendije ili unaprijed određene popuste na školarinu. Napominjemo da se ispitni odgovori ocjenjuju tehničkim pomagalima (optički čitač) tako da je isključena svaka mogućnost manipuliranja rezultatima.

Ovom ispitu učenici pristupaju na način da odaberu studijski program na Internacionalnom Burch Univerzitetu na kojem žele studirati, na osnovu čega će im biti dodijeljena ispitna knjižica iz oblasti relevantne za jedan od studijskih programa:

Ekonomski fakultet
– Odsjek za menadžment
– Odsjek za bankarstvo i finansije
– Odsjek za međunarodno poslovanje
– Odsjek za međunarodne odnose i evropske studije

Edukacijski fakultet
– Odsjek za anglistiku
– Odsjek za orijentalnu filologiju

Fakultet za inžinjering i informacijske studije
– Odsjek za informacijske tehnologije
– Odsjek za genetiku i bioinžinjering
– Odsjek za elektrotehniku
– Odsjek za arhitekturu

Na osnovu rezultata prijemnog ispita za stipendije, prema broju osvojenih bodova, formira se rang lista za svaki od studijskih programa.

Učenici koji osvoje prva mjesta stiču pravo na stipendije u punom iznosu, odnosno besplatno školovanje na željenom programu dodiplomskog studija.

Učenici koji osvoje drugo mjesto imaju pravo na 70% popusta na iznos školarine odabranog programa dodiplomskog studija, a ostali popusti određeni su u skladu sa listom ispod:

1. mjesto – 100% stipendija; besplatno školovanje na dodiplomskom studiju
2. mjesto – 70% popusta na školarinu
3. mjesto – 50% popusta na školarinu

Od 4. – 20. mjesta – 30% popusta na školarinu
Od 21. – 40. mjesta – 20% popusta na školarinu
Od 41. – 60. mjesta – 10% popusta na školarinu
Od 61. – 80. mjesta – 5% popusta na školarinu

Rezultati i dodatne informacije će biti objavljene na oficijelnoj web stranici Univerziteta“, navedeno je u saopćenju Internacionalnog Burch univerziteta.

(novovrijeme)



Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime