Bura oko podjele novca za kulturu u FBiH se ne stišava: Prekršen zakon i javni poziv

0
0

Bura oko podjele novca za kulturu u FBiH se ne stišava: Prekršen zakon i javni poziv

Sanski Most, Bihać – Nakon što je Federalno ministarstvo kulture i sporta objavilo rezultate Javnog poziva za odabir programa i projekata koji će se sufinansirati iz Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine u 2015. godini putem Transfera za kulturu od značaja za Federaciju BiH, reakcije pristižu sa svih strana.

Naime, novac je dijeljen za dva programa: Manifestacije i projekti kulture od posebnog značaja za BiH i FBiH od internacionalnog značaja i Manifestacije, programi i projekti od značaja za FBiH.

Klix.ba je već ranije pisao o potpuno nesrazmjernoj podjeli sredstava pri čemu je cijela Krajina, odnosno Unsko-sanski kanton, dobio samo 18.000 KM, dok je manifestacija “Dani kosidbe – Kupres 2015” pomognuta sa 22.000 KM.

Iz Krajine je reagiralo više političkih predstavnika žaleći se da je USK potpuno zapostavljen te da se prema ovom dijelu BiH vlast u Sarajevu odnosi maćehinski.

Senad Šepić, zastupnik SDA u Parlamentarnoj skupštini BiH, ukazao je na činjenicu da Krajina nije dobila niti jednu marku ni iz granta za sport koji dodjeljuje isto ministarstvo. Iz Krajine je reagirao i DNZ, ali i predstavnici Naše stranke, SBB-a i drugi.

Na ovakav odnos žalili su se i iz BPK Goražde, ali i iz Tuzlanskog kantona.

Problematična je i činjenica da su manifestacije lokalnog značaja tretirane kao internacionalne, čime je direktno kršen pravilnik o dodjeli sredstava.

Internacionalnom teatarskom festivalu MESS s dugogodišnjom tradicijom podrška je znatno smanjenja, ali su zato kao projekti od internacionalnog značaja tretirani “Dani kosidbe – Kupres 2015”, ili smotra hrvatskog folklora u Žepču.

Osam korisnika sredstava registrirani su kao firme, a što je u suprotnosti sa Javnim pozivom i Odlukom o programu utroška sredstava. Među njima je npr. korisnik G-Tour Međugorje d.o.o. sa projektom “Večernjakov pečat”. Njima je dodijeljeno ukupno 40.000 KM a što je u suprotnosti sa kriterijima i namjenom za dodjelu sredstava. Također, pitanje i kakve veze s kulturom ima sama manifestacija “Večernjakov pečat”?

“Posebno je zabrinjavajući eksluzivno etnički kriterij, odnosno nacionalni ključ kada je u pitanju podrška različitim projektima. Sredstva se poput nekog plijena dijele na bazi fifty-fifty između onoga što očigledno Ministrica definira kao Bošnjačku i Hrvatsku kulturu u BiH, a na uštrb objektivno internacionalno značajnih projekata. Zaista se stiče dojam kao da se na silu pokušavaju ugurati stvari a sa jedinim ciljem koji je uspostavljanje balansa po pitanju nacionalnog predznaka podržanih projekata. Očigledno je da su se unatoč jasno uspostavljenom kriteriju Ministrica i Ministarstvo kojim upravlja odlučili pojam internacionalnog predefinirati u skladu sa vlastitim poimanjima istog”, komentarisao je NIhad Kreševljaković, direktor SARTR-a, u autorskoj kolumni.

Nakon objavljivanja odluke ministarstva reagiralo je više kulturnih radnika ali ministrica Zora Dujmović (HDZ BiH) niti ministarstvo na čijem je čelu nisu se oglasili.

(klix.ba)

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime