Bunt zaboravljenih u FBiH: 35 hiljada penzionera će protestovati u septembru

0
10

Sarajevo – Od 30 do 35 hiljada penzionera u drugoj polovini septembra održati će proteste u Federaciji BiH. Povod za proteste je težak materijalni i socijalni položaj penzionera koji je rezultat stalnog rasta životnih troškova.

Potpredsjednik Saveza Udruženja penzionera FBiH Mehmedalija Rapa kazao je za Klix.ba da Izvršni odbor Saveza ima zakazanu sjednicu idući utorak, na kojoj će definitivno donijeti odluku o datumu održavanja protesta, a prijedlog će biti 24 septembar.

Rapa je kazao da je povod protesta izuzetno težak materijalni i socijalni položaj penzionera u Federaciji BiH.

“Penzije nisu povećavane godinu i po, a pogledajte koliko su samo porasli troškovi života. Pored toga, već godinama je težak materijalni položaj penzionera jer rast plaća i troškova života ne prati rast penzija”, rekao je Rapa.

Istakao je da je u FBiH praktično nemoguće živjeti sa penzijom, a posebno sa najnižom penzijom koja iznosi 327 KM.

“Takvih penzionera koji primaju 327 KM je više od 62 posto. To je neodrživo s obzirom na izuzetno visoke troškove života i to je jedan od glavnih razloga zbog kojih ćemo održati proteste”, kazao je Rapa.

Dodao je da penzioneri zahtijevaju da se sanira fond PIO/ MIO kako bi isplata penzija počela prvog u mjesecu i koja bi trajala do petog.

“Sada imamo slučaj da su u subotu počele isplate penzija preko pošta, a danas tek treba početi isplata preko banaka. To je nedopustivo i mi tražimo da se fond sanira kako bi se penzije mogle isplaćivati na vrijeme”, rekao je Rapa.

Penzioneri će zahtijevati i da se u ovoj godini usvoji zakon o PIO/ MIO jer smatraju da sadašnji način utvrđivanja i izračunavanja penzija nije povoljan za penzionere koji su po prijašnjim zakonima ostvarili pravo na penzije.

“Treba napraviti pravičniji sistem kako bi svi penzioneri dobijali sredstva po istom zakonu i uslovima”, istakao je Rapa.

Prema podacima kojim raspolaže Savez Udruženja penzionera FBiH protestima će se priključiti od 30 do 35 hiljada penzionera.

“Imamo 70 udruženja u Federaciji BiH i sva ona su davno počela pripreme za organizaciju protesta. Centralni protesti biti će održani u Sarajevu ispred zgrade Vlade Federacije BiH, ali održat ćemo proteste i u Tuzli, Zenici i Bihaću”, zaključio je Rapa.

(klix)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime