Bugojno: Peticija za očuvanje vakufske imovine

0
3

Bugojno – Tri stotine stanovnika Vesele, jedne od najmnogoljudnijih mjesnih zajednica na području bugojanske općine potpisalo je peticiju za očuvanje parcele Islamske zajednice poznate kao Pršljanica.

Podsječanja radi, već četri-pet godina Medžlis IZ-e Bugojno vodi pravnu aktivnost da sačuva svoju imovinu koja se nalazi na području MZ Vesela.  U pitanju je pravni predmet koji vodi porodica Lučić iz Bugojna i, koja traži da im Medžlis IZ-e Bugojno preda u posjed parcelu pod nazivom „Pršljanica“.

Izvršni odbor Medžlisa IZ-e Bugojno i Džematski odbor Vesela su, u cilju suprotstavljanja pokušaju otimačine vakufske imovine od strane Huseina Smajića, za kojeg smatraju da stoji iza Lučića, a čije imanje graniči uz Pršljanicu, održali zajednički sastanak kojem je prisustvovao i advokat Haris Kaniža, iz advokatskog ureda Adila Loze, te mu tom prilikom predali materijale organizovane peticije sa  potpisima i jedinstvenim matičnim brojevima.

“Stanovnici Vesele stariji od 40 godina potpisali su peticiju i na taj način pokazali da žele da se džamijska livada, koja se  oko pedeset godina vodi kao svojina Islamske zajednice i dalje bude statusu vakufskog zemljišta. Nadam se da će sudinica Općinskog suda u Bugojnu . Katica Soldo uzeti u obzir dokaz, kupoprodajniu ugovor iz 1932. godine sklopljen između Lučić Ilije i Lučić Marijana kao prodavaca i Šupa rođ.

Pandžo Fatime kao kupca parcele „Pršljanica“, a koju je jedna od njenih zakonitih nasljednica Pandžo rođ. Bevrnja Ševala zvana Miza dala u vakuf – opće dobro džamiji u Veseloj“,  kaže predsjednik medžlisa Bugojno Haris Mujić. Inače, Općinski sud u Bugojnu u prvom navratu donio je pozitivnu presudu u korist Medžlisa IZ-e Bugojno, da bi kasnije donio presudu u korist porodice Lučić i obavezao Medžlis IZ-e Bugojno da im preda navedenu parcelu u posjed.

Medžlis IZ-e Bugojno uložio je žalbu Kantonalnom sudu u Novom Travniku, koji je uvažio tu žalbu i predmet vratio Općinskom sudu u Bugojnu na ponovni postupak. Uskoro se očekuje zakazivanje pripremnog ročišta , te glavne sudske rasprave.

(preporod.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime