Budžet za invalidnine se smanjuje za 5,6 miliona KM, negoduju korisnici naknada

0
18
Budžet za isplatu invalidnina bi, ukoliko oba doma Parlamenta Federacije BiH podrže Prijedlog Vlade Federacije BiH, iznosio 269 miliona KM, čime bi se diskriminacija osoba sa invaliditetom, kako to ističe Mustafa Mehić – osoba sa invaliditetom i student četvrte godine Pravnog fakulteta u Sarajevu, nastavila i produbila.

Mustafa Mehić objašnjava za Klix.ba da najveći broj primalaca invalidnine i naknade za tuđu pomoć nije u radnom odnosu i da im navedena primanja, manja od najniže plaće u Federaciji BiH, predstavljaju jedini izvor primanja.

“Smanjivanjem ovih primanja mnoge osobe sa invaliditetom više neće moći sebi priuštiti čak ni minimalnu ishranu i kupovinu neophodnih lijekova i pomagala, a mnogima koji se školuju nastavak obrazovanja bit će onemogućen”, upozorio je Mustafa Mehić, apelujući na parlamentarce da ne podrže Prijedlog.

Poentirao je da bi usvajanje prijedloga predstavljalo krajnje nehumanu odluku i nastavak diskriminacije osoba sa posebnim potrebama.

Podsjećamo, predloženi Budžet iznosi 5.508.930.000 hiljada KM i za oko 11,2 posto je veći u odnosu na prvobitno planirani Budžet Federacije BiH za 2020. godinu. Usvajanjem novog prijedloga bi, uprkos određenim rezovima, za plaće i naknade zaposlenih u javnom sektoru bilo potrošeno ukupno 239.231.722 KM.

Izvor: klix.ba


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime