Budžet Općine Tešanj za 2019. godinu: Vijeće ministara BiH finansira rekonstrukciju raskrsnice u Jelahu, sredstva za sportske klubove uvećana za skoro 25%!

0
36

Budžet je i ove godine usmjeren najvećim dijelom na kapitalnu izgradnju i održavanje na sadašnjem nivou javnih ustanova i svih drugih organizacija koje se finasiraju u cijelosti ili djelomično iz Budžeta – piše Husein Galijašević.

Ono što je pozitivno u budžetu je da je učešće plata administracije u odnosu na ukupan budžet jedan od najnižih u BiH. Druga pozitivna stvar je učešće planskih sredstava u kapitalnim projektima.

Neke od pojedinačnih stavki u Budžetu koje izazivaju posebnu pažnju.

Stavka “Grantovi za rad sportskih klubova i društava” je uvećana za 30.000,00 KM a zbog uvećanih potreba takmičarskih programa klubova. Na ovaj način segment sporta je ostvario najveći rast od svih grupa grantova, posebno kad se u obzir uzme i formiranje nove stavke “Grantovi za razvoj sportske infrastrukture koja je na brizi sportskih kolektiva” u visini od 20.000 KM. Ukupna sredstva za sportske klubove u odnosu na rebalansirani Budžet za 2018. godinu uvećana su za blizu 25%, odnosno za 80.000,00 KM.

Na novoformiranoj stavci unutar grupe “Grantovi podrške privredi i ostalo” je izvršeno proširenje programa i promijenjen naziv stavke u “Grantovi za komunalne potrebe (uređenje fasada, zbrinjavanje pasa lutalica i drugo)”.

Sredstva su uvećana za 30.000 KM, na zahtjev nadležne općinske Službe uz dodatak programa zbrinjavanja pasa lutalica i druge komunalne potrebe Općine.

Formirana je nova stavka “Rekonstrukcija raskrsnice Jelah” u visini od 200.000,00 KM.

Riječ je o sredstvima koja su obezbjeđena od Vijeća ministara BiH u 2018. godini i već uplaćena općini Tešanj. Projekat treba da vodi nadležna institucija (JP Ceste FBiH – bivša direkcija) i obezbijedi razliku potrebnih sredstava.

Izvor: bhdijaspora.netBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime