Buduću skupštinsku većinu u RS moguće da diktira koalicija Domovina?!

0
8

files.phpBanja Luka – Koalicija Domovina po broju glasova u ovom istraživanju imala bi 6 poslanika i odlučivala bi o skupštinskoj većini, ukoliko bi se zadržala postojeća podjela na vladajuće i opozicione partije u RS.

Portal Istinito došao je do podataka o rezultatima posljednjeg istraživanja rejtinga političkih partija u Republici Srpskoj, koje je provedeno tokom aprila na uzorku od 1000 ispitanika.

Prema rezultatima ankete koju je provela jedna renomirana agencija za potrebe NDI, najbolji rejting i dalje ima Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) koji je sa 25,23% u blagoj prednosti u odnosu na opozicionu Srpsku demokratsku stranku  (SDS) koja ima podršku 23,07% građana.

Treća stranka sa 8,22% podrške građana je Demokratski narodni savez (DNS), a četvrta Narodni demokratski pokret (NDP) sa 6,34% podrške. Slijedi ih koalicija Domovina koja uživa podršku 6,02 % građana RS.

Šesta je Partija demokratskog progresa (PDP) sa 4,88% , na sedmom mjestu je Socijalistička partija (SP) sa 4,02% i na osmom mjestu je Stranka Napredna Srpska (SNS) sa 3,89% podrške građana.

Ispod cenzusa ostaju manje partije kojima pripada ostatak od 18,33% glasova. Zanimljivo je da vladajuća koalicija (SNSD-DNS-SP) u konačnom zbiru ima 37,47% podrške, a kada se tome doda i SNS, onda je to 41,36% potencijalnih glasova.

U odnosu na SDS i njegove partnere, NDP i PDP, koji u zbiru imaju 35,43%, vladajuća koalicija je i dalje u značajnoj prednosti.Prema izračunu broja mandata na osnovu ovih procenata (okvirno), vladajućoj koaliciji (SNSD-DNS-SP) pripalo bi 36 poslaničkih mjesta, uključujući i kompenzacione mandate, a sa SNS-om bi to bilo ukupno 40 poslanika:

SNSD-25

DNS-8

SP-3

(SNS-4 poslanika)

Strankama opozicije pripalo bi ukupno 37 mandata i to:

SDS-21

NDP-8

PDP-8

Nesrazmjeran broj projektovanih poslanika za pojedine partije koje imaju različite procente podrške građana, a isti broj poslanika (DNS, NDP, PDP), navodno je rezultat teritorijalnog rasporeda, odnosno izmjena Izbornog zakona RS kojim je uvedeno devet (9) teritotijalnih jedinica u RS. T&ako postoji mogućnost da stranka osvoji poslanički mandat, a da ne prijeđe izborni cenzus na nivou RS, što pogoduje manjim strankama.

 

Koalicija Domovina po broju glasova u ovom istraživanju imala bi 6 poslanika i odlučivala bi o skupštinskoj većini, ukoliko bi se zadržala postojeća podjela na vladajuće i opozicionen partije u RS.

Podsjećamo, koalicija Domovina nastala je potpisivanjem sporazuma između devet hrvatskih i bošnjačkih partija o zajedničkoj listi za entitetski i državni nivo iz Republike Srpske. Sporazum je potpisan u Potočarima 31. marta ove godine, između Demokratske fronte (DF) BiH, Hrvatske stranke prava (HSP), Posavske stranke (PS), Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH, Stranke za BiH, Stranke demokratske akcije (SDA), Stranke dijaspore (SD) BiH, Socijaldemokratske unije (SDU) i Stranke pravde i povjerenja (SPP).

Zanimljivo je da je straživanje javnog mnjenja provedeno tokom aprila, dakle prije velikih poplava, koje će, po mišljenju mnogih analitičara, uveliko promijeniti odnos snaga na terenu.Istinito saznaje da će agencija uskoro objaviti kompletne rezultate istraživanja, kojima će biti pridodata i istraživanja provedena nakon poplava.

Sljedeće istraživanje planirano je u junu, na uzorku od 2000 ispitanika.

 

(BNTV)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime