Brucošima će ponuditi 1.430 mjesta

0
8

univerzitet-ze3-2Zenica – U cilju privlačenja budućih brucoša na neki od 26 svoja studijska programa, na osam fakulteta, Univerzitet u Zenici upriličio je danas u sali Fakulteta za metalurgiju i materijale Dan otvorenih vrata.

Za dolazak studenata iz općina Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona, koji su i ciljna grupa UNZE-a, osigurali su pet autobusa, a skoro isto toliko đaka – svršenika srednjih škola bilo je i iz Zenice.

– Naš je cilj da privučemo što više kandidata na naše studijske programe, a kojih je velika paleta mogućnosti. Da im objasnimo šta to mi sve nudimo, da bi oni mogli donijeli tu važnu životnu odluku i primaći se životnom cilju. Da ne naprave veliku grešku, jer to je, po mom, jedna od dvije najvažnije odluka u životu – čime ćete se baviti do penzije, a druga je izbor životnog partnera – ističe važnost ovakvih prezentacija prije opredjeljenja prof. dr. Safet Brdarević, prorektor za Nastavu i studentska pitanja UNZE-a.

Brucoša će, vjerovatno, naredne akademske godine na UNZE-u biti 1430, jer to je brojka koju je Senat UNZE-a, kao prijedlog, postavio osnivaču – Vladi Zeničko-dobojskog kantona, koja treba donijeti konačnu odluku.

Cijena za vanredne studente, za godinu dana studija, iznosi 800 KM, što je, kako ističe Brdarević, najniža cijena od svih javnih i privatnih fakulteta i univerziteta u BiH. Godišnji budžet UNZE-a je oko 14 miliona KM, od čega sami uprihode oko 2,5 do 3 miliona, dok ostatak osigurava Vlada ZDK. To je i nedovoljno da bi zadovoljilo sve potrebe, naročito u kadrovima.

Da bi ispunili sve zakonske uslove, koji nalažu stalno zaposlenje minimalno 50 posto nastavničkog vijeća, UNZE-u nedostaje još 40 zaposlenika.

– Najviše nam fali asistenata- ističe Brdarević, koji dodaje da je na UNZE-u ukupno zaposleno 350 osoba, od toga oko 160 nastavnika različitih zvanja.

(bh-info.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime