Brojne osude rehabilitacije Draže Mihailovića (VIDEO)

0
18

Srbija  ̶  Grabar-Kitarović i Dačić protiv historijskog revizionizma, Stefanović lično nezadovoljan odlukom, koju su pozdravili SPO i Karađorđević.

Odluka Višeg suda u Beogradu o rehabilitaciji ratnog zločinca Draže Mihailovića pogrešna je i neprihvatljiva, priopćila je Vlada Republike Hrvatske te navela kako “oštro osuđuje takvu reviziju povijesti”.

“Četnički pokret na čelu s Dražom Mihailovićem bio je na strani zla i nepravde, surađivao je s fašističkim i nacističkim snagama, poražen je u Drugom svjetskom ratu i te činjenice ne može promijeniti nikakva sudska odluka. Rehabilitacija ratnih zločinaca u suprotnosti je s vrijednostima antifašizma, demokracije i suradnje na kojima se temelji moderna Europa”, poručeno je iz hrvatske Vlade.

I predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović poručila je kako je iznimno neugodno iznenađena odlukom o rehabilitaciji Dragoljuba Draže Mihailovića, te naglasila kako osuđuje svaki pokušaj povijesnog revizionizma.

Presuda beogradskog suda, istaknula je, ne može izbrisati zlodjela četničkog pokreta počinjena u suradnji s nacistima i fašistima tijekom Drugog svjetskog rata, koja su svim narodima u regiji donijela velike patnje i stradanja.

“Ostaje i činjenica kako je taj pokret doživio svoj potpuni poraz u Drugom svjetskom ratu, ali i prije 20 godina u agresiji na Hrvatsku”, poručila je Grabar-Kitarović.

“Držim kako se, gledajući u zajedničku budućnost u Europskoj uniji, konačno treba odmaknuti od politiziranja prošlosti, već povijest prepustiti povjesničarima”, zaključila je u priopćenju.

Mesić: Pravosudni i politički skandal

Odluka o rehabilitaciji Draže Mihailovića pravosudni je i politički skandal, priopćio je bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

“To nije nikakvo ispravljanje nepravdi učinjenih u vrijeme komunističke vladavine, nego izravno poricanje nepobitno utvrđenih povijesnih činjenica. Taj potez zatvaranja očiju pred istinom o prošlosti, koji nije ništa drugo nego koban ustupak velikosrpskom nacionalizmu, može imati vrlo opasne posljedice”, upozorava Mesić.

“On će nesumnjivo negativno utjecati na započeti proces normaliziranja i ponovnog uspostavljanja međusobnog povjerenja i razumijevanja, a ohrabrit će i pobornike povijesnog revizionizma na drugim stranama, odnosno sve one koji žele – u zločinu – izjednačiti antifašizam i fašizam, odnosno pobjednike iz Drugog svjetskog rata pretvoriti u pobijeđene, a pobijeđene u pobjednike”, kaže se u Mesićevom priopćenju.

Podsjetio je i kako “četnički pokret u Drugome svjetskom ratu nije bio pokret otpora protiv okupatora”.

“Četnici su bili krajnje obazrivi prema njemačkom okupatoru, tijesno su surađivali s talijanskim, a zajedno s oba borili su se protiv jedinog stvarnog pokreta otpora, onoga na čelu s Josipom Brozom Titom”, ističe Mesić.

Također podsjeća da se četnici praktično nikada nisu sukobili sa ustašama, a na samome kraju rata, kada su bježali prema zapadu, ustaški poglavnik Ante Pavelić, dao im je slobodan prolaz kroz dio Hrvatske koji je još držao pod svojom kontrolom.

“Rehabilitirati danas Dražu Mihajlovića, govoriti o njegovome ‘ubojstvu’ i o njemu kao o žrtvi komunizma, grubo je izrugivanje sa činjenicama. Svako rehabilitiranje četništva, jednako kao i svako relativiziranje i rehabilitiranje ustaštva može završiti samo u katastrofi”, upozorava Mesić.

Miljenić: Osuditi svaki fašizam

Hrvatski ministar pravosuđa Orsat Miljenić, izjavio je kako je “apsolutno zgrožen” odlukom beogradskog suda o rehabilitaciji Mihailovića, dodajući da je to “silno velika pogreška kao što bi to bila rehabilitacija [Adolfa] Hitlera, [Benita] Mussolinija ili [Ante] Pavelića”.

Upitan kako će ta odluka beogradskog suda utjecati na odnose Hrvatske i Srbije, Miljenić je naglasio da svaki fašizam treba osuditi jer u suprotnom to nije dobar temelj za građenje budućnosti.

“Te stvari u svijetu su već davno riješene i zna se tko je bio na strani dobra, a tko na strani zla. Otvarati to nakon 70 godina je silno velika pogreška jer je četnički pokret napravio silno zlo građanima Hrvatske”, naglasio je Miljenić.

“Za nas je Draža Mihailović bio zločinac i ostao je zločinac. Bio je fašist i točka”, rekao je Miljenić.

Saborski zastupnik srpske manjine i potpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac, izjavio je kako, kao antifašist i sljedbenik partizanskog pokreta, nema razumijevanja za odluku beogradskog Višeg suda.

Dačić: Odluka produbljuje podjele

Takvu su presudu osudili i u Srbiji, a nezadovoljstvo stiže i od ministara u Vladi.

“Odluka … o rehabilitaciji Draže Mihailovića ne predstavlja korak ka pomirenju niti ka istini. Naprotiv, ova odluka samo produbljuje podele”, poručio je šef srpske diplomacije i potpredsjednik Vlade, Ivica Dačić.

“Nikakva odluka bilo kog suda ne može izbrisati i poništiti istoriju. Svedoci smo da je svet danas suočen sa pokušajem revizije istorije i relativizacije pobeda i poraza, zločina i kazni. Srbija, kao žrtva takvih pokušaja na međunarodnom planu, ima obavezu da se bori i protiv revizije istorije i relativizacije istorijskih činjenica i u samoj Srbiji”, upozorio je Dačić.

Ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je kako je „lično nezadovoljan“ odlukom suda o rehabilitaciji Draže Mihailovića.

Ukazao je kako je to njegov „lični stav“ i naglasio da je kao potomak partizanskog borca koji je učestvovao u oslobađanju Beograda i Srbije tokom Drugog svjetskog rata nezadovoljan odlukom.

“Naravno, ne mešam se u odluke nezavisnih pravosudnih organa. Oni su verovatno imali više pravnih argumenata i dokaza nego što ja imam”, rekao je Stefanović.

SUBNOR Srbije uputio je oštru kritiku na odluku suda, smatrajući je pravno neutemeljenom i neodrživom.

“Potezom sudskog pera drastično je prekrojena istina. U isto vreme izbrisan je istorijski neporeciv doprinos Srbije u slamanju fašizma i nenadmašna pobeda antihitlerovske koalicije čiji su dostojan saborac bile jedinice narodne partizanske vojske”, navodi SUBNOR.

Relativizacija antifašističke borbe

Predsjednik Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović smatra da je rehabilitacija Mihailovića „izraz dezorijentisanosti srpskog društva i potvrda hroničnog gubitka odnosa prema prošlosti“.

„Još više je i dokaz potpunog gubitka ideje šta bismo kao društvo trebali da budemo u budućnosti“, smatra Jovanović.

Rehabilitacija četničkog vođe Draže Mihailovića je „nastavak grubog prekrajanja istorije u čiju svrhu je zloupotrebljen i institut predsednika države“, poručila je Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV).

Po njima, rehabilitacija predstavlja “relativizaciju antifašističke borbe i herojske žrtve svih koji su poginuli boreći se protiv okupatora i kolaboracionista”.

Stigle su i reakcije iz Bosne i Hercegovine, gdje Stranka demokratske akcije (SDA) smatra sramotnom odluku kojom je rehabilitiran Draža Mihailović.

“Samo nekoliko dana nakon obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope, Srbija ponovo dokazuje da, ne samo da nije spremna da se suoči sa prošlošću, nego i veliča historijski potvrđen fašistički pokret i legalizuje njegova zlodjela. Ovo što je danas urađeno od Višeg suda u Srbiji je pokušaj falsifikovanja historije”, upozorili su iz SDA.

Drašković i Karađorđević pozdravili odluku

Srpski pokret obnove (SPO) i njegov predsjednik Vuk Drašković pozdravili su odluku o rehabilitaciji izrazivši poštovanje sudu koji je, poslije 70 godina, “stavio pečat pravde na istorijsku istinu” o Mihailoviću.

“Ukidanje komunističke presude generalu Dragoljubu Draži Mihailoviću ne znači samo rehabilitaciju ratnog komandanta prve antinacističke gerile u Evropi, nego je to i rehabilitacija njegove vojske i čitave Srbije, sa koje je skinuta anatema da je, podržavajući vođu antiokupatorskog pokreta otpora i ministra vojnog izbegličke jugoslovenske vlade u Londonu, bila na strani Hitlerovog Trećeg Reicha”, poručili su SPO i Drašković.

I princ Aleksandar Karađorđević pozdravio je sudsku rehabilitaciju Draže Mihailovića, rekavši kako je to “ključno i za nacionalno pomirenje”.

Smatra da je time “konačno ispravljena jedna od najvećih istorijskih nepravdi”, te napominje kako “to nije bila samo nepravda prema jednom rodoljubivom čoveku, već je bila nepravda prema srpskoj zemlji i narodu”.

Karađorđević ocjenjuje da je zato danas “veliki i pozitivan dan za Srbiju i [srpski] narod”.

“Moramo učiniti sve da razlike koje i danas postoje među nama prevaziđemo zarad zajedničke i bolje budućnosti”, rekao je Karađorđević.

Po njemu, “nacionalno pomirenje može da počiva samo na istini, ispravljanju nepravdi i praštanju”.

Viši sud u Beogradu u četvrtak je rehabilitirao komandanta Kraljevske vojske u otadžbini generala Dragoljuba Dražu Mihailovića, na zahtjev njegova unuka Vojislava Mihailovića, profesora beogradskog pravnog fakulteta Smilje Avramov i Koste Čavoškog te nekoliko udruga.

Oni su tražili poništenje presude jugoslavenskog suda 15. srpnja 1946. kojom je Mihailović osuđen na smrt zbog suradnje s nacističkim okupatorima i oduzeta su mu sva građanska prava.

Postupak rehabilitacije počeo je 16. rujna 2010. od kada su saslušani deseci svjedoka, povjesničara, preslušani audio snimci sa suđenja i prikupljena brojna dokumentacija.

Beogradski sud utvrdio je da je presuda Mihailoviću donesena u nezakonitom procesu iz političkih i ideoloških razloga.

Izvor: Al JazeeraBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime