Broj muslimana u Velikoj Britaniji za deset godina porastao za 75 posto

0
0

muslimani_velika_britanijaVelika Britanija  ̶  Izvještaj Muslimanskog vijeća Velike Britanije je pokazao da je broj pripadnika islamske vjeroispovijesti u Velikoj Britaniji u periodu od deset godina porastao za 75 posto.

Prema rezultatima izvještaja, koji su prikupljeni na osnovu podataka iz popisa stanovništva 2011. godine, broj muslimana u Velikoj Britaniji je porastao sa 1,6 na 2,7 miliona.

Prema popisu iz 2011. godine, ukupno 2,7 miliona osoba, koje žive u Engleskoj i Walesu, i oko 81.000 u Škotskoj i Sjevernoj Irskoj, izjasnili su se kao muslimani. Prethodni rezultati popisa iz 2001. godine su pokazali da je u Velikoj Britaniji živjelo 1,6 miliona muslimana.

Popis stanovništva je pokazao da u Britaniji živi 63,2 miliona stanovnika.

Istraživanje Muslimanskog vijeća je pokazalo da je svaki 12. učenik u Velikoj Britaniji pripadnik islamske vjeroispovijesti, a da je blizu polovine muslimana, koji danas žive u Velikoj Britaniji, rođeno u toj zemlji. Istraživanje je, također, pokazalo da se 73 posto njih osjećaju Britancima.

U izvještaju se navodi da je svaki treći musliman u Velikoj Britaniji mlađi od 15 godina, dok je četiri posto muslimana u toj zemlji starije od 65 godina. Ovaj procenat kod ostalih stanovnika iznosi 16 posto.

Izvještaj Muslimanskog vijeća je pokazao da šest posto muslimana u Velikoj Britaniji s poteškoćama govori engleski, dok je 24 posto muslimana u toj zemlji završilo fakultet.

Također, 71 posto muslimanki u Velikoj Britaniji, starosne dobi od 16 do 24 godine, ne radi, dok 57 posto muslimanki starosne dobi od 25 do 49 godine ima zaposlenje. Kada je riječ o ostatku britanske populacije, iste starosne dobi, 80 posto žena radi.

Prema podacima iz popisa stanovnika 2011. godine, u Engleskoj je svaka 20 osoba pripadnik islamske vjeroispovijesti. Anketa “Ipsos Mori” je pokazala da je broj muslimana u Engleskoj četiri puta veći od ovog broja.

(Anadolu Agency)



Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime