Brendiranje meda s područja ZDK

0
17

b031e988d5e27ced7cc4d831fca761fa_MZenica, Sanski Most – U organizaciji Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK, 29.10. ove godine, predstavnici Saveza pčelara Zeničko-dobojskog kantona na čelu saBesimom Husejnagićem i Vladom Markovićem upriličili su posjetu članovima Pčelarske  zadruge „APIMED“ Sanski Most.

Cilj posjete bio je da se dobiju informacije o načinu osnivanja zadruge i pokretanju vlastitog brenda u preradi meda. Naime,  „APIMED“ Sanski Most bavi se otkupom i preradom meda i mednih proizvoda, uslužnom izradom početnih osnova za pčelinje saće te proizvodnjom pčelinjih pogača za prehranu pčela. Nova investicija zadruge je otkup voća i proizvodnja voćnih sokova. Generalni menadžer APIMED-a, Nijaz Kadričić, ugostio je delegaciju Ministarstva i Saveza pčelara  te predstavio organizaciju i način rada Zadruge.

On je istakao da svi ovi proizvodni programi jako uspješno funkcioniraju sa devet uposlenih radnika i mnogo više kooperanata. Pčelari Zeničko-dobojskog kantona zahvalili su članovima zadruge „Apimed“ na prijemu i podijeljenom iskustvu, te istakli da bi ovo trebao biti pozitivan primjer za organizovanje naših pčelara i dodatni razvoj ovakve vrste  proizvodnje na našem kantonu. Abdulah Imamović, Hajrudin Bečić i Lejla Drnda, djelatnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ZDK upoznali su pčelare Sanskog Mosta sa poticajima koje Vlada našeg Kantona, putem resornog Ministarstva plasira pčelarima, ali i drugim proizvođačima iz oblasti poljoprivredne proizvodnje. Oni su istakli da ovo Ministarstvo redovno prati aktivnosti pčelara našeg Kantona i daje podršku u svim segmentima potrebnim, ne samo za razvoj pčelarstva, već i za zdravstvenu zaštitu pčela i pčelinjih zajednica.

Delegacija Ze-do kantona obišla je radna postrojenja Zadruge, čiji su uposlenici upornim radom postigli zavidne rezultate u preradi i pakovanju organski proizvedenog meda i drugih pčelinjih proizvoda. Tom prilikom razmijenjena su iskustva oko uzgoja pčela, a domaćin je nesebično podijelio svoja iskustva o osnivanju i razvijanju APIMED brenda kako na domaćem tako i na inostranom tržištu. Pčelarima Zeničko-dobojskog kantona, koji planiraju osnivanje zadruge i pokretanje vlastitog brenda u preradi meda, iskustva APIMED-a bila su od neprocjenjive vrijednosti.

To se posebno odnosi na prezentovana iskustva u saradnji sa USAID-om i drugim inostranim orgranizacijama koje su donirale mašine i opremu za uspješan početak rada Zadruge. U tom smislu, Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK pokrenut će aktivnosti za dobijanje sličnih mašina i opreme za naše pčelare kako bi im se pomoglo da na zdravim osnovama uspostave proizvodnju za domaće i strano tržište. Osim toga, Ministarstvo će i ove godine plasirati poticaje za pčelare u sklopu usvojenog Programa za poticaje u poljoprivredi.

(ZDK)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime