Brčko, Zavidovići, Široki Brijeg i Bratunac u projektu uvođenja rodno osjetljivog budžetiranja

0
10

Brčko, Zavidovići, Bratunac – Predstavnici jedinica lokalnih samouprava Brčko distrikta, Zavidovića, Širokog Brijega i Bratunca danas su potpisali Memorandum o razumijevanju s Misijom OSCE-a u BiH i Agencijom UN Women, formalizirajući sporazum o provođenju projekta “Inicijativa za uvođenje rodno odgovornog budžetiranja na lokalnom nivou”.

Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini ambasador Jonathan Moore istakao je da uspješno uvođenje i efikasna implementacija ove metodologije zahtijevaju aktivno učešće izvršnih i zakonodavnih organa vlasti na lokalnom nivou, kao i aktivan angažman građana.

– Ova inicijativa je važan dio trajnog opredjeljenja Misije OSCE-a u BiH da pomogne našim partnerima u BiH u daljnjem razvoju demokratskog upravljanja, učešća građana i jedinstva na nivou zajednice – kazao je Moore.

Kroz regionalni projekt Promocija rodno osjetljivih politika u jugoistočnoj Evropi, koji u BiH finansira Austrijska razvojna agencija (ADA), UN Women obezbjeđuje podršku državnim i lokalnim akterima u jačanju demokratske vlasti i unapređenju prava žena.

Ambasador Republike Austrije u BiH Martin Pammer izrazio je zadovoljstvo što ADA podržava projekt, te naglasio da su potpisivanjem Memoranduma čelnici Zavidovića, Širokog Brijega, Bratunca i Brčko distrikta pokazali da su spremni da se promjene dogode, te da će voditi svoju zajednicu u bolju budućnost osiguravajući pravednu raspodjelu dobara i imovine u skladu s potrebama ljudi.

Rodno odgovorno budžetiranje predstavlja metodologiju planiranja, programskog djelovanja i budžetiranja od tijela vlasti, koje doprinosi većoj ravnopravnosti spolova i ostvarenju ljudskih prava žena.

Predstavnica agencije UN Women Anne-Marie Esper Larsen kazala je da je suština rodno osjetljivog budžetiranja u pružanju jednakih mogućnosti.

– Riječ je o stavljanju u fokus pojedinačnih građana i grupa građana kao krajnjih korisnika, pokušavajući razumjeti njihove potrebe. Inicijative rodno odgovornih politika već niz godina se provode u BiH, sa UN Women kao vodećim inicijatorom, a pokazale su se uspješnim, posebno na lokalnom nivou – istakla je.

Uključivanje rodnih načela u budžetske procese dovodi do ravnopravnije raspodjele sredstava, čime se osigurava polazna tačka za veće učešće žena u ekonomiji zemlje.

Inicijativa za uvođenje rodno odgovornog budžetiranja na lokalnom nivou u prethodnoj godini pokazala je izuzetne rezultate ostvarene u saradnji s gradom Prijedorom, te općinama Lukavac, Odžak i Šamac.

Ove lokalne zajednice obavezale su se da će u 2016. godini svoje aktivnosti provoditi s ciljem ostvarenja rodne ravnopravnosti, te da će provoditi konkretne mjere i projekte kako bi taj cilj ostvarile, saopćeno je iz Misije OSCE-a u BiH.

(informativa.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime