Brčko: Usljed poplava eksplodirala mina

0
22

raca_620x0Brčko, Maglaj, Doboj – Centar za uklanjanje mina Bosne i Hercegovine (BHMAC) raspolaže informacijama da je na području distrikta Brčko voda pomakla minsko polje i da je došlo do eksplozije jedne mine, pri čemu niko nije povređen.

Na više lokacija gde se voda povukla pronađene su bombe, granate i oružje, prenela je Fena.

Iz Centra apeluju na građane da, ukoliko uoče minsko eksplozivna sredstva, da ih obeleže improviziranim oznakama te da ih ne diraju i obaveste civilne zaštite, policiju, pripadnike oružanih snaga BiH ili timove BHMAC-a, saopšteno je iz Centra za uklanjanje mina u BiH.

Svi operativni timovi Centra prisutni su na poplavljenim područjima gde se voda povukla, s ciljem prikupljanja informacija o promenama granica minski sumnjive površine koje su prouzrokovale vodene bujice i klizišta.

Centar za uklanjanje mina BiH će uraditi procenu minski ugroženih područja zahvaćenih poplavama i procenu štete, a do kraja maja će biti izrađena lista minski najugroženijih lokacija i procena minske situacije na područjima pogođenim poplavama.

Centru za uklanjanje mina BiH javljaju se organizacije za protivminsko delovanje koje nude pomoć u urgentnim situacijama i hitnim intervencijama deminiranja.

U petak će biti održan regionalni sastanak za humanitarno deminiranje na kome će se osnovati regionalni stručni tim za delovanje u kriznim situacijama na području Srbije, Hrvatske i BiH, navodi Fena.

Na zahtev BHMAC-a tokom noći stiže belgijska prva pomoć u Bosnu i Hercegovinu – operativni tim Belgijske vojne akademije, koji dolazi kao podrška belgijskom timu za spasavanje i timu BHMAC-a, koji će danas bespilotnom letelicom snimiti područje Maglaja i Doboja.

Centar za uklanjanje mina u BiH upozorio je da su poplave pokrenule mine i odnele znakove kojima su bila obeležena opasna područja, pa se tako u Prijedoru posle povlačenja vode pojavio u dvorištu porodične kuće frižider pun bombi.

Najugroženija područja od mina su, kako je upozoreno, Tuzlanski kanton, regije Doboja, Maglaja, Olova, Unsko sanskog-kantona i Bosanske Posavine koja su i najviše pogođena poplavama.

Štab civilne zaštite Tuzlanskog kantona uputio je apel svim građanima uključenim u mehaničko čišćenje plavnih i nanosa klizišta da posebnu pažnju obrate na eventualnu pojavu neeksplodiranih ubojnih sredstava.

To se posebno odnosi na područja u blizini nekadašnjih linija razgraničenja.

Takođe, minska opasnost u velikoj meri je prisutna u slivovima reka Bosne, Spreče, Usore i Krivaje, upozorili su iz ovog štaba.

Naime, kako je objašnjeno, usled poplava, vodene bujice i klizišta su pomerila pojedina minska polja i odnele znakove minske opasnosti.

Tako su, nakon povlačenja vode, na tri mesta na području Prijedora locirana minsko-eksplozivna sredstva.

U dvorište jedne kuće voda je donela frižider u kojem je devet bombi, u mestu Sredicama kod Prijedora locirana je jedna minobacačka granata, a u Bišćanima, gde se voda još nije povukla, uočena je plastična kanta u kojoj ima bombi i municije.

U dogovoru sa deminerima, sva locirana neeksplodirana ubojna sredstva biće uklonjena sutra u jutarnjim satima.

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime