Brčko: Uhapšeni motoristi, pretresi na 10 lokacija

0
29

news-2012-Januar-hapsenje_nova_1_927882435Brčko – Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, više desetina policijskih službenika Policije Brčko distrikta BiH i MUP-a RS, na području Brčkog i sjevernog dijela BiH, provelo je združenu akciju kodnog naziva “Šiling”.

U okviru ove akcije lišeno je slobode više osoba i izvršeni su pretresi na oko 10 lokacija, a među osumnjičenima lišeni su slobode i članovi motorističkih grupa “Hell Angels” i “Red Devils”.

U ovom predmetu ostvarena je značajna saradnja između tužilaštava i policije Bosne i Hercegovine, Austrije i Slovenije, a u više navrata je zaplijenjeno oko 1,2 kilograma teške opojne droge “heroin”.

Ove kriminalne grupe učestvovale su i u međunarodnoj trgovini oružjem, koja je u jednom navratu spriječena, prilikom trgovanja oružjem iz Bosne i Hercegovine u Austriju.

Tužilaštvo BiH je više mjeseci koordiniralo operativni policijski rad na terenu i provođenje radnji dokazivanja, kako bi se prikupili jaki dokazi protiv počinilaca ovih krivičnih djela organiziranog kriminala, koji su, između ostalog, članovi motorističkih grupa koje djeluju u BiH i inostranstvu.

Osobe lišene slobode bit će u zakonskom roku predate postupajućem tužiocu koji će ih ispitati i nakon toga odlučiti o pokretanju prijedloga za određivanje pritvora.

Tužilaštvo BiH još jednom ističe važnu ostvarenu saradnju sa državama Evropske unije na otkrivanju i procesuiranju međunarodnih organiziranih kriminalnih grupa, te ističe dobru saradnju i provođenje združenih akcija više agencija u BiH u borbi protiv najtežih oblika kriminala, a radi stvaranja što sigurnijeg okruženja za život svih građana BiH u svjetlu približavanja Bosne i Hercegovine evropskim integracijama.

(vijesti.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime