Brčko: Sve manje proizvodno orijentisanih preduzeća (Video)

0
6

Brčko - proizvodno orjetisana preduzeća - Foto: RTRS

Brčko – U distriktu Brčko, sve je manje proizvodno orijentisanih preduzeća. Ali i ona koja proizvode i imaju asortiman robe, kako za domaće, tako i za inostrano tržište, otežano rade, jer nemaju povoljan privredni ambijent.

Neki od privrednika ističu da je uzrok lošeg ambijenta, loša politička situacija, koja se preslikava i na privredu.

Јedno od brčanskih proizvodno orijentisanih preduzeća jeste i Briž, koji zapošljava 25 radnika. Kažu da nemaju problem sa plsamnom robe ali za konkuretan nastup i uspjeh na inostranim tržištima, potrebno je da budu udruženi i organizovani.

– Koliko god mi izgledali sebi moćni, mi smo jako sitni za ozbiljne dražve Evrope. Tako da je nama jako teško. Možda u nekim asocijacijama ili udruženjima da zajednčki proizvođači iz određne gupacije izađu na tržišta. Na tome bi se moglo raditi. Pa da budemo ozbiljna ponuđač i u svijetu i Evropi, kaže Pero Ristić iz DOO Briž.

U preduzeću Јelen zaposleno je 40 radnika. Većinu proizvoda plasiraju na ino tržište. Ističu da bi moglo i više da se radi ali bi privreda morala da ima i adekvatnu pomoć politike i privrednih komora.

– Što se tiče ambijenta u Brčko dsitirktu, nažalost, u jednoj stagnaciji ako mogu tako da kažem u jednom statusu, gdje se ništa ne dešava, privrednici su prepušteni sami sebi. Taj koji je zadužen da bi stvaro ambijent, ta zakonodavna i izvršna vlast, treba da dosnoi pozitivne zakonske propise ili da osluškuje, šta privredi treba, a toga nema već duže vrijeme, navodi Јelanko Ilić direktor DOO Јelenm, Brčko.

Gradonačelnik distrikta Brčko kaže da je očekivao da privredni ambijent kreiraju Vlada i Privredna komora Distrikta, ali je nerad Privredne komore usporio realizaciju memoranduma o razvoju privrede u distirktu Brčko.

Ali smo vrlo brzo naišli na problem funkcionisanja predstavnika iz  privrednog sektora u tim tijelima, što nas je dovelo u situaciju da nismo mogli funkcionisati, da nismo mogli raditi, po tom dokumnetu. Sigunro je da je šteta pričinjena ali ja bih se u ovom trenutku, psovetio onom što nas čeka a to je da izlazimo iz jenog problematičnog razdoblja, rekao je Anto Domić, gradonačelnik distrikta Brčko.

Privredna komora u Brčkom, kažu privrednici, funkcioniše po nacionalnom ključu. Različite struje, ističu, ne mogu se usaglasiti, pa privreda trpi. Očekuju da bi se situacija mogla promijeniti sredinom novembra za kada je planirana izborna skupština Komore.

(lat.rtrs.tv)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime