Brčko Smart City: Na čekanju investicije od 300 milijuna eura

0
17

Brčko – Grad Brčko je 2015. pokrenuo inicijativu za pretvaranje Brčkog u tzv. pametni grad(Smart City), odnosno grad koji će mogućiti bolju kvalitetu života građana.

Ovaj koncept, koji su do sada pokrenuli mnogi gradovi u svijetu, uglavnom se temelji na uvođenju pametnih mreža (smart grid), snažnijem uvođenju ICT tehnologija, internetskim povezivanjem svih objekata u gradu (Internet of Things – IoT) primjenom M2M (Machine to Machine) komunikacija koji će pridonijeti smanjenju onečišćenja okoliša kroz uvođenje inteligentnih prometnih sustava, ali i povećanju energetske učinkovitosti kroz primjenu pametnog mjerenja i uvođenjem inovativnih rješenja u građevinarstvu.

Za realizaciju ove incijative planirane su investiciije od 300 milijuna eura.

Ipak, kako saznaje Akta.ba, osim promotivnih aktivnosti do sada još uvijek ništa nije urađeno na tom planu.

Prema riječima Đure Tankosića, šefa ureda za informiranje Vlade BD, za realizaciju ovog projekta je potrebno donijeti određene odluke kao i osigurati financijska sredstva, a u ovom gradu još nije usvojen proračun. Kako je ovo i predizborna godina na ovom projektu se neće ništa raditi dok se ne formira nova Vlda tj. nakon izbora.

Podsjetimo, polazna osnova za razvoj smart city koncepta grada Brčkog je izgradnja napredne informacijsko- komunikacijske platforme zasnovane na optičkoj infrastrukturi, sa data centrom kao glavnim čvorištem u njenom središtu.

Data centar bi trebao pružiti visoko dostupnu podršku servisima od značaja za građane i institucije Brčko distrikta, te će omogućiti bržu, lakšu i fleksibilniju komunikaciju i razmjenu podataka između svih institucija.

Planirana je uspostava Zona pristupnih centara (čvorišta) i trase komunikacijske infrastrukture koje omogućavaju efikasno povezivanje svih objekata javne uprave čiji je vlasnik ili kojima upravlja Brčko distrikt BiH, kao što su zdravstveni objekti, škole i drugih objekti sa stvaranjem pretpostavki da se i individualni stambeni objekati, u narednim fazama također mogu priključiti na ovakvu jednu mrežu, navode.

Ovim bi se u konačnici moglo omogućiti pružanje širokopojasnih usluga svim korisnicima (individualni stambeni objekti, kolektivni stambeni objekti, škole, vrtići, zdravstvene ustanove, poslovni objekti, ustanove kulture, alarmni sistemi, trafostanice, podstanice grijanja) na području gradskog jezgra Brčko distrika BiH, a u kasnijim fazama i u većini prigradskih i ruralnih područja Brčko distrikta BiH.

D.K.

(akta.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime