Brčko: Škola počinje a premalo prosvjetnih radnika

0
24

brcko-districtBrčko – Nova školska godina u distriktu počeće uz deficit od oko 200 prosvetnih i drugih radnika u osnovnim i srednjim školama. Najviše fali učitelja – više od 50.

Zašto konkursi nisu raspisani na vrijeme, novoimenovani šef Odjeljenja za obrazovanje Niko Stoparić nije mogao reći. Kaže, odijeljenjem rukovodi tek 17 dana. Jedino što trenutno mogu da urade je da postojeće nastavnike zaposle prekovremeno.

“To ćemo učiniti na način da ćemo vršiti preraspodjelu postojećih nastavnika. Znači, imaće malo više posla, ali to će trajati sve dotle dok se ne budu primili nastavnici na upražnjene pozicije. Ja ću nastojati da mi u septembru mjesecu raspišemo ove konkurse”, naglasio je Niko Stoparić, šef Odijeljenja za obrazovanje u Vladi Brčko distrikta.

Nastavnice koje su nakon 30 godina rada ostale bez posla jer se nisu doškolovale, ne mogu da vjeruju da su otkaze dobile u vrijeme kada fali stručnog kadra. Kažu, ostale su i bez mogućnosti da se prijave na konkurs.

“Oni se bave raznoraznim prevarama. Jedna od prevara je da će u konkursu tražiti visoku stručnu spremu. Mi, naravno, visoku stručnu spremu nemamo”, rekla je Jelisavka Šmit, nastavnica biologije i hemije.

Na odluku Vlade o preraspodjeli postojećeg nastavnog kadra, reagovala je i grupa prosvjetnih radnika sa evidencije Zavoda za zapošljavanje. Tamo ih je 260. Javnosti su se obratili otvorenim pismom, u kome, između ostalog, kažu da će se preraspodjela nastavnika odraziti na kvalitet nastave i za nadležne imaju bolje rješenje.

“Molimo gradonačelnika Antu Domića i zamjenika gradonačelnika Eseda Kadrića koji imaju ingerencije u odluke Vlade, da pronađu bolje rješenje od već ponuđenog i da omoguće privremeni posao na ugovor za 200 mladih ljudi sa Zavoda za zapošljavanje”, stoji u otvorenom pismu prosvjetnih radnika.

U Vladi kažu da nastavnike sa evidencije biroa neće moći angažovati po ugovoru o djelu, kao što je to bilo do sada. Novca za te namjene nema u budžetu.

“Mi ne smijemo stvarati obavezu za koju nemamo obezbjeđena novčana sredstva. To je razlog zbog kojeg ćemo ići u raspisivanje konkursa”, dodao je Stoparić.

Grupa prosvjetnih radnika, kako su najavili u otvorenom pismu, mirno će protestovati ispred vijećnice sljedećeg petka, a roditelje pozivaju da bojkotuju početak nastave sedmog septembra.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime