Brčko se zadužuje kod Svjetske banke za pet miliona dolara

0
5

news-2014-March-brcko_poplave_AA_437567231Brčko –  Vlada Brčko distrikta prihvatla je danas prijedlog Direkcije za finansije o zaduženju kod Svjetske banke za kredit od pet miliona dolara, koji će biti utrošen za saniranje posljedica elementarnih nepogoda na području distrikta.

Direktor Direkcije za finansije Mato Lučić rekao je da su u pitanju izuzetno povoljna kreditna sredstva, za koja je rok otplate 25 godina, uz grejs period od pet godina i kamatnu stopu od 1,25 odsto.

Na današnjoj sjednici, Vlada je formirala tim za pripremu programa koji će biti finansirani iz ovih sredstava, kao i nadzorni odbor za kontrolu njihovog utroška.

Vlada je na ovom zasjedanju donijela i odluku o izdavanju šeste emisije obveznica za vraćanje stare devizne štednje, u iznosu nešto većem od 1,6 miliona KM.

Brčanska Vlada prethodno je na vanrednoj sjednici usvojila Pravilnik o zapošljavanju, kao podzakonski akt na osnovu nedavno donesenog Zakona o državnoj službi.

Podržan je zaključak da se sačini uputstvo o radu komisije koja učestvuje u procesu izbora kandidata prilikom zapošljavanja, gdje će se kao jedna od mjera navesti ograničenje upotrebe i nošenja mobilnih telefona i drugih oblika i sredstava komunikacije.

Zamjenik gradonačelnika Esed Kadrić istakao je da su se usvajanjem Pravilnika stekli uslovi za početak zapošljavanja u administraciji distrikta gdje postoji upražnjeno više od stotinu pozicija.

“U prošloj, ali i tekućoj godini, uopšte nije bilo zapošljavanja, jer je prvo bilo potrebno usvojiti novi Zakon o državnoj službi na osnovu kojeg je sada donesen ovaj pravilnik”, rekao je Kadrić i dodao da će se time pospješiti rad Vlade, naročito u službama u kojima se pokazalo da efikasnost nije na odgovarajućem nivou upravo zbog nedostatka kadra.

(vijesti.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime