Brčko: Registrovano udruženje za pomoć žrtvama i preživjelim seksualnog nasilja u ratu

0
10

violence1

Brčko – Žene žrtve seksualnog nasilja u proteklom ratu kod Osnovnog Suda Brčko distrikta BiH registrovale su Udruženje za pomoć žrtvama i preživjelim seksualnog nasilja Suze u ratu sa ciljem poboljšanja u zdravstvenom, ekonomskom i psihosocijalnom pogledu.

– Naša namjera je da u saradnji sa lokalnim, državnim, međunarodnim institucijama i NVO unaprijedimo kvalitet života žrtava.

Smatramo da žrtve najbolje znaju svoje potrebe i probleme i da niko neće iste rješavati ukoliko žrtve ne izađu sa jasnim prijedlozima i potrebama.

Ciljevi Udruženja, između ostalog, se definišu kroz potrebu podizanja nivoa informisanja žrtava i preživjelih seksualnog nasilja u proteklom ratu u dijelu koji se odnosi nalgistive, žaštitu ljudskih i drugih prava žrtava i preživjelih seksualnog nasilja u ratu u saradnji sa institucijama i organizacijama koje će nuditi edukativne i programe pravne pomoći. Tu je i promocija i zaštita ljudskih prava te unaprjeđenje drugih prava osoba koje su preživjele seksualno nasilje u ratu, kao i prava njihovih porodica. Da bi se sve ovo lakše ostvarilo nužno je podizanje javne svijesti i senzibilizacije medija o značaju aktivnog učešća i podrške zajednice žrtvama i preživjelim seksualnog nasilja u ratu i procesu oporavka.

Ovim putem želimo skrenuti pažnju javnosti i medija na naše postojanje i u tom smislu očekujemo podršku u praćenju našeg rada i podršku i razumjevanje našeg stanja i potreba – navedeno je u obavještenju za javnost kojeg potpisuje Adila Suljević, predsjednica Udruženja.

(Otisak.ba/Foto: Ilustracija)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime