Brčko: Povučen Nacrt zakona o fiskalnim sistemima

0
4

Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim sistemima povučen je sa današnje sjednice Vlade Brčko distrikta jer još nije stiglo objašenjenje od Direkcije za finansije distrikta o ovom zakonskom rješenju, ali i zbog dodatnih nejasnoća u vezi sa ovim zakonskim aktom.

Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić rekao je da, zbog nedostatka vremena, Vlada distrikta nije dobila objašnjenje od Direkcije za finansije koje je traženo o ovom nacrtu zakona, te je odlučeno da se o njemu ne izjašnjava na današnjoj sjednici.

On je naveo da je prijedlog grupe poslanika da se uvedu određena ograničenja procesa fiskalizacije i ovim nacrtom zakona predloženo je da se iz procesa fiskalizacije izuzme promet na veliko i igre na sreću.

“Takođe, došlo je do promjene predlagača tog zakona. Mi smo na sjednici Vlade dobili prijedlog zakona u čijem potpisu stoji drugi poslanik. Tu smo imali taj formalni nedostatak u smislu izjašnjenja na taj nacrt zakona”, dodao je Milić.

Vlada Brčko distrikta prihvatila je na današnjoj vanrednoj sjednici Nacrt zakona o izmjeni i dopuni Zakona o dječjoj zaštiti Brčko distrikta pod uslovom da se rasprava o tom zakonu obavi u redovnoj proceduri na sjednici Skupštine, da bi se Vladi omogućilo da u proceduri amandmanskog djelovanja utiče na tekst zakona.

Milić je naveo da se prema važećem zakonu desilo nekoliko slučajeva da pravo na majčinski dodatak nisu mogli ostvariti oni roditelji kod kojih je supruga doselila u Brčko, iako drugi roditelj već duže boravi u Brčkom. Prema zakonu, i majka mora imati prebivalište na prostoru distrikta najmanje dvije godine.

“Izmjene ovog zakona idu u tom pravcu da se i takvim bračnim parovima omogući ostvarenje tog prava”, dodao je on.

(bhrt.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime