BRČKO Petnaest osoba osuđeno zbog lažnih diploma

0
10

54dcce38-1e14-42e2-b3aa-3430b0094cfb-diplome-fakultet6-718x446Brčko – Podizanjem optužnice protiv M.Z. (56) iz Brčkog, Tužilaštvo Brčko distrikta BiH okončalo je istrage u 24 predmeta falsifikovanja srednjoškolskih diploma, koliko ih je ukupno otvorilo u proteklih godinu i po dana, saznajemo iz ove pravosudne institucije.

Optužnica protiv M.Z. tereti ovu osobu da je 2006.godine nabavio duplikat falsifikovane diplome o stečenom zvanju saobraćajnog tehničara – navodno izdat u J.U. Mješovita srednja škola u Tuzli, čiju kopiju je potom dao na ovjeru i uvođenje lažnih podataka u radnu knjižicu.

Tužilaštvo distrikta je i u ovom slučaju utvrdilo da navedena diploma nije izdata od strane obrazovne ustanove koja je naznačena kao njen izdavalac, te da je kao falsifikovana javna isprava upotrijebljena u pravnom saobraćaju.

– U skladu s rezultatima istrage Tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv M.Z., koju je nakon dostavljanja na dalji tok krivčnog postupka, Osnovni sud Distrikta u potpunosti potvrdio.Time je Tužilaštvo riješilo sve prijave nadležnih službi Vlade Brčko distrikta zaprimljene krajem 2013. godine, te predmete koje je početkom prošle godine otvorilo po službenoj dužnosti. Procesuirajući upotrebu isprava o srednjoj školskoj spremi u organima javne uprave Tužilaštvo je podiglo ukupno 17 optužnica tereteći optužene za krivična djela falsifikovanja isprave i ovjeravanja neistinitog sadržaja, rekao je sekretar Tužilaštva Samir Beganović.

Dodao je da se najveći broj njih odnosio se na upotrebu falsifikovanih diploma u postupcima zapošljavanja i regulisanja prava iz radnog odnosa na osnovu nevjerodostojne isprave. Rješavajući po optužnicama Tužilaštva Brčko Distrikta, ovaj sud je u svim prethodnim predmetima donio osuđujuće presude, kojima je osudio ukupno petneast lica. Optuženima su uglavnom izricane kazne zatvora u rasponu od trideset dana do tri mjeseca. U tri slučaja, u kojima falsifikovana diploma nije korištena za sticanje ili reguliranje prava iz radnog odnosa, izrečena je uslovna osuda. Pored kazne ili mjere upozorenja svim osuđenim osobama izrečene su i mjere sigurnosti oduzimanja falsifikovane školske isprave, dok su izuzete radne knjižice vraćene nadležnom Vladinom odjelu radi poništavanja upisa lažnih podataka o školskoj spremi. Pored predmeta okončanih optužnicom odnosno osuđujućom presudom jedan broj prijavljenih slučajeva Tužilaštvo distrikta okončalo je donošenjem naredbi o obustavi ili neprovođenju istrage. Obustavom usljed zastarjelosti krivičnog gonjenja ili drugih procesnih razloga završena su tri predmeta, dok su nakon utvrđene vjerodostojnosti provjeravanih diploma u četiri slučaja donesene naredbe o neprovođenju istrage.

(bih-info.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime